SANATATE | Alimente care interfereaza cu tratamentele medicamentoase
Un tratament medicamentos urmat conform instructiunilor medicului poate sa fie un esec total daca acesta este asociat cu anumite alimente. Printre cele mai periculoase in acest sens se numara grapefruitul si lactatele fermentate. Acestea actioneaza prin diminuarea actiunii medicamentului cu pana la 100%, asa ca acorda mare atentie acestui aspect.
Iata lista completa a alimentelor care distrug efectele medicamentelor:
Grapefruitul
Din pacate, peste 200 de medicamente sunt nule in fata acestui fruct atat de bun si sanatos in general. Mai exact, grapefruitul blocheaza descompunerea medicamentelor si astfel posibilitatea ca acestea sa actioneze in organism.
Printre medicamentele vulnerabile in fata acestuia se numara:
- Medicamentele antidepresive
- Medicamentele anxiolitice
- Medicamentele antialergenice, antihistaminice
- Medicamentele antivirale
- Medicamentele impotriva epilepsiei
- Medicamentele imunosupresoare
- Medicamentele pentru tratarea cancerului
- Medicamentele pentru prostata
- Medicamentele pentru tratarea disfunctiilor sexuale
- Medicamentele pentru tratarea problemelor cardiace
- Medicamentele antibiotice
- Medicamentele hormonale
- Pilulele anticonceptionale.
Carnea la gratar
Desi carnea la gratar este un aliment preferat de multe persoane atunci cand sunt racite sau gripate, ea actioneaza impotriva paracetamolului. De asemenea, carnea preparata la gratar limiteaza actiunea urmatoarelor grupe de medicamente:
- Analgezice
- Antiastmatice
- Anxiotice sedative
- Antidepresive si antipsihotice
- Inhibitoare virale impotriva HIV-SIDA.
Lactatele fermentate si berea
Aceste alimente, in combinatie cu medicamentele antidepresive pot declansa crize severe de hipertensiune arteriala, asa ca este recomandat sa fie evitate in perioada tratamentului. Printre lactatele fermentate se numara telemeaua, cascavalul sau branza in burduf.
De asemenea, laptele, iaurtul sau smantana nu se asociaza cu antibioticele (in special cu tetraciclina) deoarece ionii de calciu, magneziu si fierul continut de lapte impiedica absorbtia acestuia in tractul digestiv.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro