SANATATE | Cum sa ne ferim de mercurul din alimente
Intoxicatia cu mercur afecteaza intr-un mod periculos rinichii si tractul gastrointestinal, iar printre simptome se numara disfunctiile articulare, perturbarea activitatii musculare si ingustarea campului vizual. Din pacate, mercurul se gaseste in cantitati reduse, dar totusi nocive pentru organism in alimente cum ar fi carnea de peste.
Desi pestele este un aliment sanatos, el poate fi foarte toxic daca este cosnumat in cantitati mari, mai ales in cazul copiilor, dar si a femeilor gravide. Viitoarele mamici care consuma aproape zilnic carne de peste, pot naste bebelusi cu probleme neurologice ireversibile, iar copiii care au in organism o cantitate mare de mercur, se pot confrunta cu o dezvoltare cerebrala greoaie sau intarziata.
Pestii care au in compozitia lor cea mai mare cantitate de mercur sunt:
- Rechinul
- Pestele spada
- Macroul regal.
Pe cealalta parte, pestii care au o cantitate mica de mercur sunt:
- Crabii
- Homarii
- Stridiile
- Scoicile
- Melcii de mare
- Tonul alb la conserva
- Somonul.
Cum sa te feresti de mercurul din alimente:
In primul rand este recomandat sa raresti consumul de peste, mai ales daca acesta provine dintr-o sursa nesigura. Desigur, este absolut necesar sa ai in organism o rezerva de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 care sunt foarte importanti in mentinerea sistemului vascular si cerebral la un nivel cat mai optim, insa acesti acizi pot fi luati si din suplimentele alimentare. Cere de la farmacie sau magazinele naturiste un supliment pe baza de Omega 3, Omega 6 sau capsule pe baza de ulei de peste.
De asemenea, daca poftesti la peste, evita sa mananci carne de rechin, macrou regal sau peste spada si opteaza catre raci, homari, scoici, stridii, fructe de mare, ton alb la conserva.
Daca ai suferit o intoxicatie cu mercur , este absolut necesar sa mergi la medic pentru a ti se acorda primul ajutor. In afara de tratamentul recomandat de medic, este recomandat sa consumi multe lichide deoarece mercurul se elimina, destul de greu, prin intermediul aparatului urinar. De asemenea, metalul se mai elimina si prin fecale sau lapte matern , asa ca intrerupe imediat procesul de alaptare in cazul in care au o astfel de problema.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro