DRAGOSTE&SEX | Dormitul in paturi separate iti poate salva relatia?
Si nu numai atunci cand iubitul tau sforaie noapte de noapte si devii irascibila pentru ca nu te odihnesti, ci si cand relatia voastra se confrunta cu probleme serioase de mai mult timp.
O regula nescrisa a vietii de cuplu afirma ca doi oameni care se iubesc isi vor dori sa petreaca mult timp impreuna si vor suferi daca stau separati. Prin urmare, vor iesi impreuna in parc, la cinema, cu prietenii, in vacante si, desigur, vor dormi impreuna.
Orice semn din partea unuia dintre parteneri ca si-ar dori sa faca ceva singur va trezi in celalalt sentimente de respingere si temeri de separare. Ca orice regula de viata, si aceasta regula despre iubire ascunde generalizari periculoase. A face totul impreuna poate fi o cale de a crea probleme in cuplu, de a-i face pe cei doi parteneri sa devina previzibili si, in timp, sa nu se mai vada, sa nu se mai auda. In mod ideal, fiecare regula ar trebui subordonata nevoilor celor doi.
Asadar, intrebarea corecta ar fi: “Ce e mai bine pentru noi doi, sa dormim in acelasi pat sau in paturi diferite?” Si nu: “Ce spun specialistii ca e mai bine?”
Desigur ca, daca iubitul tau sforaie tare si iti e greu sa adormi noaptea, e rezonabil sa iei in calcul si dormitul in camere separate. Poti incerca si dopurile pentru urechi, si alte zeci de tehnici de relaxare. Totusi, daca nu reusesti sa adormi, solutia este dormitul in alta camera. In acest caz, nu ai cu adevarat nevoie de o cercetare care sa-ti ofere confirmarea ca procedezi corect, ci eventual sa-ti diminuezi neplacerea de a vedea supararea din privirea celuilalt cand ii comunici decizia ta. Aceeasi cercetare te poate ajuta sa nu cedezi presiunii de a te intoarce in patul comun dupa cateva nopti de rezistenta si sentimente de vinovatie.
Spatiul comun ajuta viata de cuplu atunci cand partenerii au stiluri de viata asemanatoare: adorm si se trezesc la aceeasi ora; au ritualuri de seara similare – privitul la televizor la acelasi gen de filme, cititul s.a. Daca adormi cu televizorul aprins sau te trezeste soneria repetata a ceasului partenerului, somnul tau va fi influentat negativ. E recomandat sa fii atenta cu ce stari te trezesti sau cum te simti in timpul zilei. Daca esti obosita sau irascibila mai multe zile la rand, probabil nu dormi suficient. Ciclurile de somn profund si aparitia viselor sunt esentiale pentru o buna dispozitie emotionala.
Nu in ultimul rand, viata de cuplu este ajutata de o atitudine “frugala”. Daca vei consuma felul de mancare preferat zi de zi, vei sfarsi prin a nu-l mai suporta, iar daca vei merge ani de zile in vacanta pe aceeasi insula exotica, te vei plictisi, daca nu cumva te vei simti de-a dreptul persecutata de soarta. Variatia e importanta, si absenta unui lucru drag ne provoaca sa-i simtim lipsa si sa ne bucuram cand il regasim. Daca cei doi parteneri reusesc sa accepte firesc dormitul separat, atunci aceasta distanta le va activa dorinta de apropiere, si din cand in cand vor simti o nevoie intensa de a dormi impreuna.
Desigur, partenerii unui cuplu au temperamente diferite si nevoi afective diferite, iar decizia legata de dormit se ia impreuna, intr-un mod atent. Cand cei doi au un stil asemanator de a adormi si de a se trezi, si nu risca sa fie treziti de alarme matinale, de televizorul uitat aprins, de coate si picioare nocturne, ei pot alege sa doarma impreuna, si acest lucru va fi de fiecare data o experienta placuta. Dormitul impreuna transmite un mesaj emotional important: celalalt este aproape si poti avea incredere in prezenta sa constanta si calda, la bine si la greu. E langa tine si cand esti racita, si cand ai cosmaruri noaptea, si nu se supara ca uneori ii tulburi somnul. Stie ca se poate baza pe tine ca o sa-i asculti temerile sau ideile care il entuziasmeaza, noaptea tarziu sau dimineata devreme.
O situatie diferita apare in cazul in care un cuplu se confrunta cu dificultati serioase de mai mult timp, si acestea par mai degraba sa se adanceasca. In acest caz, distantarea fizica poate fi de mare ajutor. Exista deja in cuplu o distanta emotionala – cand cei doi se vad nu se mai observa si nici nu mai sunt interesati ce se intampla cu celalalt; apropierea fizica duce usor la izbucniri de nervozitate, la cuvinte neatente sau ton ridicat, provocate de stimuli externi neimportanti. El poate sa afirme pentru a zecea oara ca nu ii place mirosul cremei ei de fata, asa ca refuza sa o sarute. Sau ea poate sa se imbufneze cand vede ca el se asaza la masa asteptand ca ea sa pregateasca micul dejun. Apropierea fizica, dupa o perioada in care s-au acumulat frustrari, ii impiedica sa se vada in mod obiectiv. Ei vor ramane cu privirea focalizata pe ceea ce ii supara sau ii intristeaza.
Calitatile pe care le vazusera la persoana draga la inceputul relatiei nu au disparut, sunt tot acolo, dar raman in fundal, trecute cu vederea. Ea nu a incetat sa fie grijulie si sa se gandeasca permanent ce surprize placute sa-i faca lui, insa aceste intentii sunt eclipsate de gesturile de revolta si de micile ironii pe care i le adreseaza “din senin”. Distantarea fizica ne poate ajuta sa recapatam o vedere panoramica asupra celuilalt si asupra relatiei noastre. Putem vedea si calitati alaturi de defecte, si gesturi atente alaturi de gafe, si tandrete alaturi de raceala. Putem observa perioadele bune dupa cele mai grele, si propriile noastre reactii emotionale la suisurile si coborasurile relatiei. Distantarea si observarea acestor nuante ale relatiei sunt un inceput esential pentru imbunatatirea relatiei. Cateva nopti linistite, petrecute in alt pat, devin astfel utile pentru clarificarea mentala si descoperirea solutiilor si schimbarilor necesare. Exista si alternativa unei vacante departe de partener, insa in vacanta tendinta e sa uitam de probleme. Deconectarea e minunata pentru moment, si dupa cateva zile lucrurile par din nou frumoase. Din pacate insa, impresia ca o schimbare e posibila nu e suficienta pentru a face schimbarile imaginate. E nevoie de efort sustinut si de intelegerea faptului ca lucrurile se vor schimba treptat, intr-o perioada mai lunga de timp.
Daca sunt si copii in casa, este nevoie sa li se explice cu tact perioada in care parintii vor dormi separat. Atata timp cat explicatiile vor ramane simple si clare, ei le vor accepta. Copiii sunt mai degraba ingrijorati de tonul ridicat si de atmosfera in-carcata dintre parinti. E bine ca parintii sa evite sa doarma cu copiii, pentru ca asta poate avea si alte consecinte, nedorite. Copiii pot primi povara emotionala de a inlocui un partener absent emotional. Este bine ca parintii sa isi desfasoare relatia, cu tensiunile ei, in afara razei vizuale si emotionale a copiilor.