Stiri

INTERNATIONAL | Croatia in UE: Avantajul urias pe care l-ar putea obtine Romania

Croatia a aderat, luni, la Uniunea Europeana, devenind astfel al 28-lea membru al comunitatii, iar aceasta tara si-ar putea uni fortele cu Romania pentru a pune piciorul in prag in cadrul deciziilor luate la nivelul blocului comunitar.

Intrarea Croatiei in UE este vazuta ca un semn important de stabilitate in zona Balcanilor, mai ales ca razboaiele civile care au urmat dupa destramarea Iugoslaviei si declararea independentei, in 1991, au macinat zona.

Evenimentul vine la 6 ani dupa ce Romania si Bulgaria au intrat in UE, astfel ca cele trei tari si-ar putea uni fortele pentru ca sa poata obtine o influenta politica mai mare la nivelul UE.

Analistul Mircea Cosea considera ca acesta este cel mai mare avantaj pe care l-am putea obtine de pe urma extinderii UE in Balcani, mentionand ca vocea noilor veniti in blocul european nu conteaza prea mult in prezent.

Tocmai de aceea proiectul Nabucco a esuat si azerii au ales concurentul sau, TAP, care nu mai tranziteaza Romania si Bulgaria, ci Grecia si Italia.

“Eu cred ca o legatura politica puternica cu Croatia poate sa creeze un avantaj de ‘presiune’ politica a tarilor mai mici si care au aderat recent. Am putea chiar sa si elaboram puncte de vedere comune, cum ar fi cele pentru dezvoltare regionala, infrastructura si energie. Cum Romania a demonstrat ca are legaturi bune cu Croatia, sper ca aderarea ei sa intareasca si pozitia nostra din punct de vedere politic.

Singura conditie este ca si politica externa a tarii noastre, mai ales in latura europeana, deoarece trebuie sa tina mai mult seama de nevoia de a conlucra cu statele mai mici, decat sa se orienteze unilateral spre gasirea unui sponsor sau prieten mai mare din nucleul UE. In acest fel, presiunea politica a tarilor din Est va creste si in acest context rolul Romaniei va fi mai important”, a declarat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Ce se va schimba in relatiile economice dintre Romania si Croatia

In afara de conlucrarea pentru ca statele din Balcani sa aiba o influenta mai mare la nivelul UE, inclusiv Romania, aderarea Croatiei nu va schimba prea multe in cadrul relatiilor economice bilaterale cu tara noastra.

– Schimburile comerciale: Exporturile si importurile sunt limitate, din cauza infrastructurii economice a tarii adriatice, care se bazeaza mai mult pe servicii si nu pe industria grea si cea de masini.

“Relatiile noastre cu Croatia sunt normale, nu depasesc o anumita cota si nici nu s-ar putea intampla acest lucru, pentru ca e vorba de o anumita structura a importurilor si exporturilor intre cele doua tari”, a explicat Mircea Cosea.

– Turismul: Croatia a devenit in ultimii ani o “oaza” pentru turisti, datorita frumusetii salbatice a peisajelor de pe coasta Marii Adriatice si a devenit destinatia preferata a multor europeni. In plus, aceasta tara are o industrie a turismului mult mai dezvoltata ca a noastra, astfel ca este greu de determinat care vor fi efectele in aceasta zona.

“Croatia are un avans mult superior tarii noastre in turism, are o pozitie geografica mai buna, succese mai mari in acest domeniu si o politica foarte inteligenta de exploatare a resurselor naturale si de crestere a calitatii serviciilor.

Cel mai probabil, dupa aderarea Croatiei va creste numarul turistilor romani care isi vor petrece vacanta acolo, insa acest lucru nu e neaparat bun pentru noi”, a avertizat Cosea.

– Schimbari pe piata muncii: Aderarea Croatiei la UE reprezinta o noua piata pentru forta de munca din Romania. Insa din cauza faptului ca este una limitata, dat fiind ca are o populatie de 4,2 milioane de cetateni, ar putea atrage doar sezonieri. Viceversa, tara noastra ar putea beneficia de specialisti croati in domenii precum turism sau servicii, in viitorul apropiat, sustine analistul.

– Competitia pentru investitii: Spre deosebire de Romania, Croatia are in prezent o imagine mai buna pe plan european, astfel ca ar putea reprezenta un concurent pentru tara noastra in ceea ce priveste extinderea unor giganti europeni.

Insa Mircea Cosea considera ca cele doua state nu pot rivaliza pentru investitii majore, deoarece pietele de desfacere sunt diferite.

“Nu trebuie sa ne temem de lucrul acesta, deoarece Croatia este curtata deja de invetitori mai in domenii specifice: in turism, in industria farmaceutica si alimentara. Insa nu e o tara care sa ofere conditii superioare Romaniei in momentul actual. In primul rand, pentru ca forta de munca croata e mai scumpa, piata e mai mica si nu are traditie din punct de vedere al industriei de masini si cea grea”, a spus analistul.

In concluzie, Cosea considera ca Croatia se va folosi mai bine decat Romania de aderarea la UE din doua motive: religia dominanta este cea catolica, iar imaginea sa pe plan european e mai buna decat a tarii noastre.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page