Politic

POLITICĂ | Constitutie 2014. Ce se intampla cand il elimini pe Basescu

USL a mutat in jocul asta cu Traian Basescu privind Constitutia. A anuntat ca referendumul pentru trecerea Constitutiei poate avea loc in 2014.

Principalul motiv in favoarea acestei decizii e ca, fara ea, uselistii ar fi fost, aproape sigur, nevoiti sa negocieze cu Traian Basescu. Cu presedintele avand in mana arma referendumului si avand inca influenta asupra unei parti consistente din electorat, cea mai logica solutie era sa faci o Constitutie impreuna cu acesta, ca sa te asiguri ca nu esueaza.

Desi acest din urma lucru nu e total scos din calcul, eliminarea lui Basescu din decizia privind Constitutia e principalul motiv al amanarii. Efectele sunt, desigur, destul de perverse si merg de la pierderi pentru Romania la capitolul accesarii de fonduri europene pana la brambureli institutionale si chiar la transformarea profunda a actualului proiect de revizuire.

Un USL unit
Amanarea pentru 2014 e foarte importanta pentru USL, pentru ca asigura ceva foarte important – ramanerea impreuna. Nu poti sa vrei sa treci un referendum fara Basescu si sa si desparti USL. Sau…poti? Deocamdata, din ce stim, nu.

USL trebuie sa ramana unita pentru a trece Constitutia in forma asta. Asta inseamna si candidaturi comune la europarlamentare, in ciuda celor anuntate, dar si la presedintie. Exact, exact ce isi doreste Crin Antonescu. Daca ma intrebati pe mine, cel mai logic, de departe, mai ales ca pragul va fi de 30%, ar fi sa faci referendumul impreuna cu parlamentarele.

Confuzia atributiilor
Sa zicem ca faci referendumul pentru Constitutie in acelasi timp cu prezidentialele, asa cum spune Crin Antonescu. E neclar cum facem cu atributiile presedintelui, dar mai ales ale celorlalte institutii. Se aplica doar din 2019? Ok, asta inseamna ca si numeroase alte atributii ale altor institutii, mai ales Guvernului, care erau prevazute in revizuire a fi luate de la presedintie, se “reporteaza” pentru peste cativa ani.

Cum vine asta? Faci o Constitutie care se aplica mult, mult mai tarziu?

Mai putini bani
Da, amanarea adoptarii Constitutiei ar insemna si amanarea regionalizarii, cel putin asa cum si-o doreste USL. Pentru ca s-ar putea face si cum voia Basescu, fara Constitutie, cu regiunile de aceleasi dimensiuni, redenumite judete, insa asta ar insemna desfiintarea judetelor actuale. Ceea ce baronii locali nu vor accepta.

Or, fara o regionalizare facuta cum trebuie, pierdem banii de la Uniunea Europeana.

O Constitutie total diferita
Proiectul USL de revizuire a Constitutiei i-a facut pe multi sa tipe. Are si de ce, pentru ca are mai multe probleme de imagine decat un somer betiv, falit, dator in banca si fara perspective. Cu toate astea, multi dintre cei care au lucrat la facerea ei sunt determinati sa tina chiar si de cele mai controversate amendamente pe care le-au propus.

Doar ca nu vor putea. Cu cat trece mai mult timp, cu atat unele dintre cele mai problematice parti vor putea fi disecate. Principalul motiv – Comisia Europeana va face presiuni serioase pentru asta. Unele dintre modificari sunt periculoase tocmai prin neclaritatea lor si, pun pariu cu voi, nu cad bine deloc la Bruxelles. Si vor fi schimbate.

Parlament cu 300 de membri. Pariu si aici?
Cei din USL cred ca l-au scos pe Traian Basescu din jocul pentru revizuire. Partial. Sau, mai corect, au amanat intrarea lui in jocul asta. Pentru ca un prag de 30% inseamna ca Basescu isi poate tine referendumul pentru 300 de parlamentari, iar sansele de a-l trece sunt acum uriase.

Ce va face atunci USL, va refuza inca o data? Greu de crezut, poate si pentru ca i-ar da un atu urias lui Basescu.

Sursa: www.ziare.com

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page