SANATATE | Cele mai contaminate alimente
Carnea, produsele lactate, capsunile, ciresele, merele, spanacul sau ardeii sunt unele dintre cele mai contaminate alimente din lume. La cresterea si producerea acestora se folosesc cantitati alarmante de pesticide, hormoni de crestere si antibiotice.
Carne de vita, porc si pasare
Carnea este unul dintre alimentele contaminate cu cele mai mari cantitati de pesticide. Cele mai multe pesticide chimicale sunt solubile in grasime si se acumuleaza in tesuturile adipoase animale. Produsele animale care contin pesticide sunt apoi consumate direct de catre om.
De asemenea, in carne se gasesc si antibiotice, medicamente si hormoni care se acumuleaza in tesuturile animale. Pestele oceanic este unul dintre cele mai periculoase alimente, acumuland cantitati mari de metale grele.
Lapte, branza si unt
Produsele lactate sunt la fel de riscante ca si produsele din carne. Aceste produse sunt mult mai expuse contaminarii cu pesticide. Animalele transfera substantele chimice consumate in lapte si carne.
Hormonii de crestere si antibioticele sunt alte substante nocive care se gasesc in lapte, branza si unt.
Capsuni, zmeura si cirese
Capsunile sunt unele dintre cele mai contaminate fructe din lume. In medie, 150 de kilograme de pesticide sunt aplicate la un hectar de cultura de capsuni.
Mai mult de 35 de tipuri de pesticide sunt folosite pentru tratarea capsunilor, dintre care peste 90% sunt peste nivwelurile de siguranta acceptate.
Culturile de zmeura sunt tratate cu peste 35 de tipuri de pesticide, iar ciresele cu peste 25.
Mere si pere
Culturile de mere sunt tratate cu 36 de pesticide diferite, dintre care jumatate din acestea sunt neurotoxine, care pot afecta sanatatea creierului. Merele sunt aproape la fel de contaminate ca si capsunile.
Indepartarea coajei redude nivelul de pesticide, insa nu elimina pericolul ingerarii de chimicale periculoase. Perele sunt tratate cu 35 de pesticide si sunt contaminate in proportie de 94%.
Rosii
Rosiile sunt tratate cu mai mult de 30 de pesticide diferite, care sunt aplicate pe rosiile aflate in procesul de crestere. Coaja groasa a acestor legume nu impiedica infiltrarea chimicalelor in pulpa.
Cartofi
Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume, consumate la scara larga in lumea intreaga. Sunt insa si unele dintre cele mai contaminate. Culturile de cartofi sunt tratate atat cu pesticide, cat si cu fungicide. Se folosesc peste 39 de tipuri de substante chimice.
Spanac
Spanacul este contaminat cu cele mai comune pesticide folosite pentru alimente. La culturile de spanac se folosesc in special hormoni de creste, iar procentul de contaminare este de peste 80%.
Cafea
Majoritatea culturilor de cafea provin din tari unde nu exista o legislatie clara a folosirii pesticidelor in alimente. Astfel, boabele de cafea interactioneaza cu unele dintre cele mai periculoase pesticide din lume.
Piersici si nectarine
Livezile de piersici si nectarine sunt tratate cu peste 50 de tipuri de pesticide. Coaja acestor fructe nu protejeaza de riscul contaminarii.
Struguri
Deoarece strugurii sunt fructe delicate, cu coaja subtire, acestia sunt pulverizati in repetate randuri in timpul perioadei de crestere. Astfel, la tratarea vitei de vie sunt folosite peste 35 de pesticide diferite.
Ardei
Ardeii sunt alte legume care sunt tratati cu pesticide si hormoni de crestere. In total, sunt folosite 39 de tipuri de pesticide. Coaja nu protejeaza, iar de cele mai multe ori, ardeii sunt cerati cu substante daunatoare.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro