POLITICĂ | Traian Băsescu: „Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu“
Preşedintele Traian Băsescu va discuta, la emisiunea “După 20 de ani”, despre proiectul de revizuire a Constituţiei şi referendumul pentru parlamentul unicameral, ceea ce presupune şi restrângerea numărului de parlamentari la 300.
Despre referendum:
Răspunsul validat de referendumul din 2009, actuala majoritate nu-l recunoaşte, iar, atunci , principalul obiectiv al oricărui politian responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum nerespectat. Dacă la CCR nu va fi întors proiectul pentru a fi corectat în conformitate cu referendumul, atunci voi repeta referendumul. Sunt convins că un Parlament unicameral va funcţiona mult mai bine. Problema este de viziune. În momentul de faţă, uitându-ne la ce se întâmplă în lume, constatăm cheltuieli foarte mari. Cred că vor câştiga în viitor acele ţări care îşi vor simplifica funcţionarea statului. Al doilea lucru este legat de o educaţie puternică şi un sistem de sănătate care să facă statele puternice. Şi, al patrulea lucru, energie ieftină. Numărul de ministere va ţine de fiecare Guvern, însă, în mod categoric, şi Executivul va trebui să se adapteze. Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu. Dacă poporul va stabili altfel, indiferent că va fi cu 30% sau 50% prezenţă, eu îl voi declanşa, asumându-mi riscul de a nu fi unul valid.
Despre gazele de şist:
Dacă ai organiza un referendum pentru taxe, imediat poporul ar spune: “nicio taxă”. Aici suntem şi cu gazele de şist, şi cu Roşia Montană. Susţin fără nicio ezitare exploatarea gazelor de şist. Dacă punem întrebarea: “vreţi să devenim independenţi energetic?”, s-ar putea să avem un răspuns. Dacă întrebăm: “vreţi să exploatăm gazele de şist?”, vom avea alt răspuns. Întrebarea poate manipula.
Despre modificarea Constituţiei:
Nicio prevedere a noii Constituţiii nu-mi este aplicabilă. Voi funcţiona pe vechea Constituţie. Dacă vom intra în detalii în noua Constituţie, cu siguranţă vom intra în blocaj. Aş modifica trei lucruri: punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Apoi, introducerea prevederilor tratului fiscal în Constituţie. Al treilea ar fi dat de articolele neclare din Constituţie în baza deciziei CCR. România are o Constituţie bună, modernă. Eu am propus simplificarea Parlamentului. Principiile sunt în regulă.
Despre căsătoriile gay:
Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate. A intra în această zonă este o mare greşeală. Avum un cod civil care spune ce înseamnă familia şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu, însă, sunt creştin ortodox şi respect principiile creştinismului.
Despre regionalizare:
Slavă Domnului că Dobrogea este regiune separată.Dobrogea nu putea fi la un loc cu Vrancea şi Buzăul. Se putea face o regionalizare cu 8, 9, 12 sau 16 regiuni. Totul este să respectăm criteriile care atrag fonduri de dezvoltare regională. Noi vedem regionalizarea exact în sens invers. Nu va face decât să introducă un etaj intermediar, etajul regional. Regionalizarea trebuia să simplifce statul. Oricât s-ar supăra politicienii maghiari, trebuie să ia notă că naţionalismul local a făcut ca judeţele Covasna şi Harghita să rămână în urmă. Politicienii locali au acceptat numai firmele ungureşti acolo. În jurul acestor două judeţe peste tot s-au făcut investiţii. Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumui, care declara că Senatul va fi dedicat regiunilor. Îl informez pe acest domn politician că acesta este primul pas spre federalizare., dar România este stat unitar.
Despre coabitare:
Am o relaţie de comunicare foarte bună cu premierul Victor Ponta. Vorbim destul de des, de două trei ori pe săptămână şi ne mai şi vedem. Ne ştim foarte bine unul pe altul, nu ne schimbăm punctul de vedere unul despre altul, dar politica ne-a obligat să avem o relaţie.
Despre împrumuturi:
Sunt pentru un nou acord cu FMI. Liderii PNL au anulatun acord cu FMi în timpul Guvernului Tăriceanu şi au dus ţara în colaps. Ar fi bine ca liderii PNL să nu se bage, măcar.
Sursa: www.adevarul.ro