Anunturi

LOCAL | Modern Calor a dat in judecata botosanenii cu centrale: 1.300 de proprietari chemati in instanta

Modern Calor face demersuri pentru recuperarea debitelor de la populație, apelând în acest sens la toate căile legale. Astfel, peste 1.300 de proprietari au fost acționați în instanță pentru recuperarea debitelor acumulate la consumul de energie termică din spațiile comune ale blocurilor.

Este vorba de debitori cu datorii mai vechi de trei luni. Pe timpul derulării proceselor însă, mare parte dintre ce cei acționați în judecată și-au achitat restanțele, în general acestea neavând valori foarte mari.

În aproape 300 de cazuri instanța s-a pronunțat deja, nouă dosare ajungând chiar în faza de executare silită.

estul cauzelor sunt încă în curs de judecare. Important de menționat este că, în dosarele deja judecate, sentințele sunt favorabile societății Modern Calor.

Potrivit art. 9 din Ordinul nr. 343/2010, emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunale (ANRSC), cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuală la nivel de apartament, se repartizează proporțional cu cota indiviză și se achită de către toți proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice.

De asemeni legea 230/2007 prevede la art. 48 că stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporțional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună. Alte acte normative care prevăd reglementări similare în acest domeniu sunt legea 325/2006, art. 38 și HG nr. 1588/2007, art 41 și 52. Ordinul nr. 343/2010 a făcut și obiectul unui litigiu în instanță, între ANRSC și Federația Asociațiilor de Proprietari Botoșani.

Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ, a hotărât, prin sentința civilă nr. 2789, din data de 5.06.2012, ca Ordinul nr. 343/2010 să râmână în vigoare, acțiunea reclamantului F.A.P. Botoșani fiind respinsă ca nefondată.

Primăria municipiului Botoșani face mari eforturi investiționale pentru ca Modern Calor să poată oferi servicii de bună calitate la prețuri accesibile populației.

Datorită măsurilor de susținere a sistemului centralizat de încălzire, în sezonul rece trecut, Botoșaniul a avut printre cele mai mici prețuri din țară la energia termică furnizată populației în regim centralizat, respectiv 180 lei/gigacalorie (Iași 265 lei/Gcal, Braila 310 lei/Gcal, Focșani 240 lei/Gcal, Constanța 358 lei/Gcal, Galați 247 lei/Gcal, Suceava 185 lei/Gcal).

Comunicat de presă

Related Articles

3 Comments

  1. niste rapanosi…oamenii s-au debransat de la ei…s-au taiat si toate tevile de la subsol iar ei tot cer bani…pentru ce daca toti locatarii s-au debransat? sa-i fwt in gat!

  2. de ce legea avantajeaza aceasta societate obligandu-ma sa cumpar energie termica de la modern calor fara ca eu sa fi cerut asta?????????????????????????????????????????????????.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page