Important

Vrei sa-ti cumperi un aparat foto? Canon G1 X: de esenta tare! – GALERIE FOTO

Printre cunoscatori, seria G de la Canon este vazuta ca o linie premium ce cuprinde aparate compacte cu functii avansate de fotografiere, dublate de specificatii tehnice pe masura. Lansat chiar la inceputul acestui an, cel mai nou membru al seriei, Canon G1 X, promite poze si capturi video excelente chiar si in conditii de iluminare nefavorabile: are un senzor mare (18,7 x 15 mm – dimensiune comparabila cu APS-C-urile de pe DSLR-uri), procesor de ultima generatie (Digic 5) si lentile cu apertura F2.8 – F5.8.

Canon G1 X

 

Lentilele au o plaja focala de 28 – 112 mm (4x zoom), iar fotografiile o rezolutie maxima de 14.3 megapixeli. Obiectivul nu este interschimbabil, asa incat trebuie sa ne multumim cu acest sistem standard zoom.

 

La capitolul design, Canon a fortat putin lucrurile. Corpul metalic, desi solid si cu un finisaj impecabil, are dezavantajul de a fi greu (534 de grame cu tot cu baterie). Grip-ul destul de slab definit nu te ajuta nici el prea mult, asa incat daca te astepti ca aparatul sa fie comod in utilizare vei fi dezamagit.

 

Canon G1 X

 

Un alt aspect care m-a surpins intr-un mod nu tocmai placut a fost ocularul optic. La prima vedere, am zis ca e de apreciat prezenta unui astfel de viewfinder, intr-o perioada in care vizorul electronic a ajuns preferat de producatori (dar nu si de utilizatori in aceeasi masura). In utilizare insa, are doua mari probleme: este foarte mic si, mai mult decat atat, este obturat in partea inferioara de obiectiv. Altfel spus, cand privesti prin ocularul optic si incerci sa compui imaginea, vei fi incurcat de obiectiv.

 

Vestea buna e ca te poti debarasa usor de viewfinder-ul optic, orientandu-te catre ecranul rabatabil care iti ofera toate gradele de libertate de care ai nevoie, inclusiv pentru realizarea unui autoportet. Ecranul masoara 3 inch pe diagonala si afiseaza 920.000 de pixeli. Utilitatea lui este de necontestat cand fotografiem, dar si cand filmam, totul multumita flexibilitatii sale pe verticala la 180 de grade (si pe orizontala la 90 de grade).

 

Canon G1 X

 

Pentru ajustarea parametrilor de fotografiere ai la dispozitie o multime de butoane si rotite dedicate, inclusiv pentru ajustarea treptelor de expunere.

 

Blitul este pozitionat deasupra si se deschide printr-un mecanism “pop-up” care nu poate fi insa orientat in sus . Optional, aparatul dispune de o patina dedicata utilizarii unui blit extern.

 

Calitatea imaginilor are o pondere foarte importanta in alegerea unui camere (de orice fel, pana la urma), iar aici Canon G1 X exceleaza. Daca prin prisma monturii nu-l putem compara cu DSLR-urile si camerele mirrorless, din punct de vedere a calitatii oferite o aliniere pe langa astfel de exemplare isi gaseste rostul cu siguranta.

 

Canon G1 X

 

In testele fotografice, Canon G1 X a demonstrat cat de important este un senzor generos atunci cand realizam fotografii la valori ISO ridicate. La ISO 1600 si chiar ISO 3200 (valori unde majoritatea compactelor clacheaza, iar aparatele mirrorless cu senzor four-thirds abia reusesc sa ofere un nivel acceptabil de detaliu), Canon G1 X reuseste sa ofere detalii impresionante si sa tina zgomotul de imagine sub control.

 

Stabilizatorul optic se achita bine de sarcini la timpi de expunere mari, asa incat puteti folosi aparatul cu incredere in orice conditii.

 

Controlul asupra parametrilor de fotografiere este total, asa cum era de asteptat de la o camera de top. Pe langa clasicele operatii de ajustare a diafragmei, a timpului de expunere, a punctelor de focalizare sau a modului de focalizare, Canon G1 X ofera si cateva facilitati extra care vor fi fara indoiala “gustate” de profesionisti si de utilizatorii care au o experienta mai vasta in domeniu. Spre exemplu, ajustarea manuala a balansului de alb utilizand o imagine de referinta. Acest mod este mult mai facil decat ajustarea “la ochi”, folosind o hartie alba pe care sa o plasam in fata obiectivului in timp ce ne jucam cu temperatura de culoare.

 

Canon G1 X

 

In concluzie, Canon G1 X nu este un aparat perfect, are cateva probleme de design, dar puncteaza excelent exact acolo unde trebuie: la calitatea imaginii. Din acest motiv, primeste recomandarea noastra fara niciun fel de retineri. Sa recapitulam:

 

Canon G1 X

 

Plusuri si minusuri:
[+] Poze excelente chiar si la valori ISO mari;
[+] Ecran rabatabil cu o flexibilitate sporita;
[+] Inregistrare video Full HD;
[+] Control total asupra parametrilor de fotografiere si functii extra specifice aparatelor profesionale;
[+] Materiale premium folosite la realizarea carcasei si finisaj impecabil;
[-] Vizorul optic este mic si amplasat neinspirat (o parte din cadru este acoperit de obiectiv);
[-] Greutatea mare (comparabila cu cea a unui DSLR), cuplata cu gripul mic, face ca aparatul sa fie destul de incomod in utilizare.

 

Canon G1 X

 

Canon G1 X va ajunge in magazinele de profil din Romania de la sfarsitul saptamanii viitoare, pretul nu a fost comunicat oficial, dar ne asteptam la o suma de aproximativ 800 de Euro .

 

Canon G1 X

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page