SANATATE | Greseli de nutritie si efectele lor
Esti ceea ce mananci, iar sanatatea ta depinde de alimentatia si stilul de viata pe care il adopti. Daca incerci sa mananci sanatos, dar totusi nu te simti bine, sau urmezi o dieta, dar nu reusesti sa slabesti, cu siguranta undeva gresesti.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli de nutritive:
Prea mult sodiu
Si aici ne referim la sare. Doza recomandata de sodiu este de 2300 miligrame. Daca ai trecut de 50 de ani, suferi de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli cronice ale ficatului sau boli de rinichi, atunci aportul de sodiu nu trebuie sa treaca de 1500 miligrame pe zi.
Ce trebuie sa faci este sa nu mai pui sare in mancare, pe cat posibil, sa mananci preparate gatite in casa, deoarece alimentele gata facute contin foarte mult sodiu, si sa renunti la apa minerala, o alta sursa bogata de sodium.
Prea mult zahar
Conform American Heart Association, femeile ar trebui sa consume maxim sase lingurite de zahar pe zi. Zaharul este in cafea, mai ales in cea de la automat, in sucuri si in fructe, dar si in semi-preparatele si alimentele procesate, astfel ca de la doar 6 lingurite se ajunge uneori la 22!
Stim ca ce este dulce este si bun, insa consumul de zahar trebuie limitat drastic pentru o alimentatie sanatoasa.
Prea putine fibre
Fibrele fac minuni pentru organismul tau. Te ajuta sa ai mai multa energie, incetinind ritmul de digestie al alimentelor, astfel incat nivelul de energie ramane constant mai mult timp, si iti dau senzatia de satietate, astfel tu vei manca mai putin.
Mai mult, fibrele reduc nivelul colesterolului, constipatia, bolile de inima, diabet si cancer de colon. Femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi.
Prea putine proteine
Un consum scazut de proteine inseamna un metabolism care nu primeste nutrientii de care are nevoie zilnic si o permanenta senzatie de foame. O femeie are nevoie de circa 46-50 de grame de proteine zilnic. Alimente bogate in proteine recomandate pentru o alimentatie sanatoasa sunt ouale, iaurtul, branza de vaci si nucile, care trebuie incluse in dieta zilnica.
Ai grija ce carne mananci
Carnea este principala sursa de proteine, cu aproximativ 21 de grame in 150 de grame de carne. Atentie insa sa nu mananci prea multa carne, si mai ales prea multa carne rosie si prea multa carne procesata industrial: mici, carnati, sunca, mezeluri,etc.
Alege carne macra, carne de curcan, pui si mananca peste macar o data pe saptamana.
Sari peste mese
Cea mai grava si mai des intalnita dintre greselile de nutritive este saritul peste mese. S-a dovedit ca persoanele care sar peste mese, si mai ales peste masa de dimineata, au mai multe sanse de a ajunge supraponderale.
Respecta regula celor trei mese principale si doua gustari zilnice, astfel vei manca mai putin si aportul caloric se va echilibra.