Sanatate

SANATATE | Cum sa previi intoxicatiile alimentare la gratar

Cazurile de intoxicatii alimentare se dubleaza in sezonul cald, in sezonul gratarelor si iesirilor la iarba verde. Intoxicatiile alimentare sunt de obicei probleme de sanatate minore, care se trateaza rapid, in cel mult o saptamana. Exista si cazuri in care se manifesta sever, ducand chiar la deces. Este astfel foarte important sa fii atent la riscurile la care te supui.

Copiii, persoanele in varsta si cei cu un sistem imunitar slabit sunt cele mai vulnerabile categorii.
Cea mai sigura optiune este sa gatesti mancarea acasa, in propriul cuptor. Poti apoi transfera mancarurile pe gratar, pentru cateva minute, pentru a obtine aroma inconfundabila.
Daca gatesti insa numai la gratar se poate ca preparatele din carne sa nu fie bine gatite, iar bacteriile de la carnea cruda sa se raspandeasca si la alte preparate.
Carnea cruda sau negatita contine bacterii si germeni care favorizeaza intoxicatiile alimentare cu salmonela, E.coli sau campylobacter. Acesti germeni sunt insa distrusi in timpul gatitului.

Cum sa gatesti carnea la gratar
Atunci cand gatesti carnea pe gratar, atat carne slaba, cat si carne grasa, trebuie sa tii cont de anumite lucuri. Carbunii incinsi trebuie sa aiba o culoare rosie aprinsa si sa fie acoperiti cu un strat gri, ceea ce inseamna ca sunt buni pentru pregatirea mancarurilor.
Carnea gatita la gratar poate fi consumata cu incredere atunci cand este fierbinte la interior, nu are pete roz, iar sucurile lasate sunt clare.
Chiar daca carnea este fripta la exerior, verifica si interiorul sa nu fie crud. Unele tipuri de carne, precum vita sau mielul, pot fi servite cu partea din interior mai putin gatita. Ai grija insa ca exteriorul sa fie bine fript. Preparatele din carne tocata trebuie sa fie in totalitate bine gatite.

Ce trebuie sa stii despre carnea cruda
Germenii de la carnea cruda pot ajunge foarte usor pe maini si de aici pe toate obiectele si alimentele pe care le atingi. Acest proces este cunoscut sub numele de contaminare incrucisata. Pentru a preveni contaminarea incrucisata este indicat sa te speli pe maini inainte si dupa ce atingi carnea cruda.
Foloseste ustensile separate pentru carnea cruda sau gatita. Nu pune niciodata carnea gatita pe un platou pe care se gaseste si carnea cruda. Pastreaza carnea cruda intr-un recipient separat, inchis ermetic, departe de alimentele gata pregatite, salate sau chifle. Nu turna peste carnea gatita sosuri in care a stat carne cruda.

Pastreaza alimentele la rece
Este foarte important ca anumite alimente pe care le iei la gratar sa fie pastrate reci, in containere speciale. Salatele, sosurile, laptele, smantana, iaurtul, deserturile, sandwich-urile sau orezul sunt alimente care au nevoie de un mediu rece. Ai grija sa nu le lasi la soare.

Ai grija cu focul!
Atunci cand faci gratar, ai grija ca acesta sa fie instalat intr-un loc bine nivelat, departe de plante sau copaci. De asemenea, ai grija si de carbunii si lemnele pe care le folosesti. Nu aprinde niciodata gratarul cu petrol. Dupa ce ai terminat de gatit, stinge bine jarul.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page