SANATATE | Cât de bun este obiceiul de a bea cafea
Aroma ei îţi încântă simţurile, iar gustul ei inconfundabil parcă-ţi limpezeşte mintea… Dacă şi în cazul tău o cafea este tot ce trebuie pentru ca ziua să înceapă bine, ar trebui să ştii cât de sănătos este acest tabiet.
Unul dintre ingredientele conţinute de cafea este cofeina, o substanţă recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului nervos central. În plus, această băutură este şi o sursă de antioxidanţi, comparabilă cu vinul roşu sau cu ceaiul verde, spun specialiştii.
De aceea, ei încurajează consumul zilnic de cafea, dar moderat (una-două căni pe zi). Abuzul este periculos, deoarece poate duce la hipertensiune arterială şi la alte probleme cardiovasculare, dar şi la afecţiuni gastrointestinale.
Ajută la prevenirea unor tipuri de cancer
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, numeroase studii asociază consumul de cafea cu reducerea riscului de apariţie a cancerului. Astfel, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii Harvard din Marea Britanie au demonstrat că persoanele care au obiceiul de a bea zilnic una-două ceşti de cafea prezintă un risc cu 20% mai scăzut de a face cancer de piele.
Alte cercetări au arătat că această băutură ajută la reducerea riscului de cancer de prostată, de sân, de vezică urinară, de colon, de ovare, de pancreas sau de rinichi.
Creşte performanţele intelectuale
Este recunoscut faptul că un consum moderat de cafea ajută la îmbunătăţirea vigilenţei şi capacităţii de concentrare. Însă atunci când te aşteaptă o zi încărcată, ar trebui să bei dimineaţa o ceaşcă de cafea neagră, îndulcită cu zahăr brun.
Aceasta este cea mai bună metodă de a-ţi pregăti creierul pentru activităţile solicitante, susţin cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, Spania. Ei au demonstrat că aceste ingrediente îşi potenţează reciproc efectele, stimulându-ne capacitatea de a fi atenţi şi de a memora.
Mai mult, cafeaua are şi un rol de protecţie împotriva bolii Parkinson, datorită antioxidanţilor care îi conferă proprietăţi antiîmbătrânire, spun specialiştii.
Un aliat contra diabetului zaharat
Consumul a trei ceşti de cafea normală ori decofeinizată pe zi reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat cu 25%. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Institutul Internaţional de Sănătate din Australia, care pun acest lucru pe seama faptului că substanţele conţinute de cafea reduc nivelul zahărului din sânge şi ajută la accelerarea metabolismului glucidic.
Şi persoanele cu astm pot beneficia de pe urma consumului moderat de cafea, deoarece conţine teofilină, o substanţă cu efecte bronhodilatatoare.
Contraindicată în afecţiuni gastrice sau hepatice
Dacă suferi de ulcer, de gastrită sau de o afecţiune hepatică ori biliară severă ar trebui să eviţi consumul de cafea, chiar şi dacă este vorba de cea decofeinizată. Aceasta deoarece, potrivit reprezentanţilor Societăţii Americane de Chimie, boabele de cafea conţin substanţe cum ar fi catecholul, un iritant al sistemului digestiv.
În plus, chiar şi dacă nu ai probleme de sănătate ar trebui să eviţi cafeaua preparată la ibric, deoarece acest mod de preparare poate avea efecte nocive, cum ar fi creşterea nivelului colesterolului. Cele mai indicate sunt cafeaua preparată la filtru sau cea de tip espresso, fără adaos de lapte sau de frişcă.
Ştiai că…
… multe dintre medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală conţin cofeină? Printre acestea se numără medicamentele pentru durerile de cap, pentru răceală, astm, pentru reducerea poftei de mâncare şi pentru combaterea retenţiei de lichide.
… o ceaşcă de cafea are mai multă cofeină decât un espresso?
… aroma şi gustul cafelei sunt influenţate de regiunea (temperatură, altitudine, precipitaţii şi sol) din care provin boabele?
… zilnic, în întreaga lume, se consumă peste 1,5 miliarde de ceşti de cafea?
adevarul.ro