RETETA | Sos de ciuperci(de post)
Sosul de ciuperci poate fi servit alaturi de soia si de legume. Este un sos gustos, elegant si usor de preparat.
Ingrediente:
- 250 de grame de ciuperci taiate felii
- 1 lingura de margarina (sau unt de soia, pentru perioada de post, ori unt normal pentru restul perioadelor)
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 jumatate de cana de vin rosu sec
- 1 cana de zeama rezultata din fierberea legumelor sau a unor bucati de soia
- 2 linguri de faina
- 3 linguri de apa rece
- Sare si piper dupa gust
- 1 lingura de patrunjel maruntit (fie proaspat, fie uscat).
Mod de preparare:
Intr-o tigaie pune la prajit ciupercile in amestec de margarina si ulei de masline pentru 3-5 minute.
Adauga vinul rosu si lasa-le sa fiarba pentru cateva minute.
Pune zeama de legume sau soia si lasa sa fiarba acoperit, pentru aproximativ 5 minute.
Combina faina cu apa rece si amesteca bine pana devine ca o crema.
Toarna acest amestec peste ciuperci si amesteca pana cand s-a incorporat bine.
Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si lasa sosul sa fiarba pana cand a capatat consistenta dorita.
Adauga patrunjelul si piper, daca mai este nevoie.
Se serveste cald, alaturi de soia sau legume fierte , coapte sau prajite pe gratar. Poate insoti si pilaful de orez.
Pofta buna!
Sursa: www.retete.acasa.ro