Retete

RETETA | Ciuperci Pleurotus la cuptor!

Reteta rapida si gustoasa ! Pentru a pastra valoarea nutritiva si calitatile terapeutice ale legumelor si plantelor este bine sa le gatiti la cuptor in vase de sticla termorezistenta sau lut.

Ingrediente pentru 2 – 3 portii :

– 500 gr de ciuperci pleurotus taiate fasii
– 2 linguri ghee ( unt clarefiat ) *
– 1 capatana de usturoi
– 1 lingura de rom alb sau coniac
– patrunjel tocat marunt, cimbru, piper ( rosu, negru, verde ) si sare dupa gust
– 200 gr smantana ( se poate si fara ) **

Mod de preparare:

Se spala bine ciupercile pleurotus si se lasa la scurs intr-o sita, dupa care se taie fasii. Se pun intr-un vas de yena sau lut toate ingredientele, amestecam putin cu o lingura dupa care introducem in cuptorul fierbinte timp de 30 – 40 minute. Ciupercile lasa destul de multa zeama, asa ca le lasam pana scade aproape complet.

Cand ciupercile sunt aproape gata se poate pune smantana deasupra si mai lasam la cuptor 10 minute, sau adaugam smantana proaspata deasupra, piper in momentul servirii.

Merge de minune cu mamaliguta calda si piept de pui la gratar !!!

* Puteti inlocui ghee cu uleiul preferat, dar nu va iesi mancarea la fel de gustoasa.
** In loc de smantana se poate rade cascaval lasand ciupercile la gratinat timp de 5 – 10 minute.

Atentie ! – Nu depasiti timpul de preparare al ciupercilor Pleurotus deoarece se usuca si devin de consistenta unui cauciuc.

Ciupercile de cultura Pleurotus  Ostreatus  – Efecte terapeutice

– Au un continut ridicat de proteine, inlocuind cu succes carnea, contin glucide, acizi organici, saruri minerale si vitamine, care apartin complexului B (B1 sau tiamina, B3 sau acidul pantotenic, B8 sau biotina), iar continultul in vitaminele A, D, si partial C este apreciabil.

– Ciupercile reprezinta o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali, in structura proteinelor din compozitia chimica a ciupecilor fiind prezenti toti aminoacizii esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.

– Hidratii de carbon: glucoza, maltoza, trehaloza, se gasesc mai ales in ciupercile tinere, deoarece la ciupercile mature sunt utilizate in procesul de sporogeneza.

– Substantele biologic active continute de aceste ciuperci de cultura combat efectele nocive ale elementelor radioactive din corpul uman, iar continutul mare de proteine previn si vindeca hepatita, ulcerul gastric, micsoreaza procentul de colesterol si actioneaza ca anticancerigen.

– Dieta cu Pleurotus ostreatus previne efectiv cresterea hipercolesterolemiei si acumularea colesterolului in ficat. Ciupercile contin mevinolin si compusi inruditi care reprezinta un potent inhibitor competitive al HMG Co A reductaza (3-hidroxi-3-metil-glutaril-CoA reductaza), cu limitare majora a enzimei din sinteza colesterolului.   S-a demonstrat ca dieta cu Pleurotus a prevenit cresterea hipercolesterolemiei (scadere cu 38%) si acumularea colesterolului in ficat (scadere cu 25%) a fost indusa prin dieta colesterolului.
Studiile au aratat ca au activitate: antitumorala, in raspunsul imun, anti-inflamatoare si antibiotica.

– Pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile se gasesc in cantitati reduse, doar sub forma combinata: fostatide, lecitine, agaricine, ergosterine.

– Un consum de 100-200g ciuperci uscate/zi poate mentine un echilibru normal al azotului in conditiile in care nu se consuma carne de origine animala.

SURSA

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page