Sanatate

SANATATE | Cauze surprinzatoare pentru care te ingrasi

Daca ai renuntat la sport si consumi mai multe calorii decat organismul are nevoie, nu trebuie sa te surprinda faptul ca vei acumula cateva kilograme in plus. Ce se intampla insa atunci cand stilul tau de viata este acelasi insa kilogramele in plus continua sa apara?


Iata cativa factori care favorizeaza kilogramele in plus:

Lipsa somnului. Daca adormi tarziu, sansele de a manca la ore inaintate sunt foarte mari. Acest lucru mareste aportul caloric. In plus, schimbarile hormonale ale organismului privat de somn maresc apetitul si senzatia de foame.

Stres. Atunci cand cerintele vietii sunt tot mai mari, organismul intra in faza de supravietuire. In aceasta faza, cortizolul, un hormon al stresului, este eliberat in cantitati mai mari, ceea ce mareste apetitul alimentar. In plus, atunci cand trecem prin perioade stresante apelam la alimentele sarate sau dulci, care sa ofere mai mult confort. Aceasta combinatie, de stres si alimente interzise, favorizeaza kilogramele in plus.

Medicamente antidepresive. Unul dintre efectele neplacute ale antidepresivelor este ingrasarea. Discuta cu medicul tau daca crezi ca antidepresivele cauzeaza ingrasarea. Nu intrerupe insa tratamentul fara acordul medicului. Trebuie sa realizezi ca anumite persoane se simt mai bine dupa acest tratament, ceea ce face ca apetitul alimentar sa creasca. In plus, depresia in sine cauzeaza schimbari de greutate.

Steroizi. Medicamentele antiinflamatorii pe baza de steroizi cauzeaza acumularea de kilograme in plus. Retentia de lichide si apetitul crescut sunt principalele cauze pentru kilogramele in plus.Severitatea simptomelor secundare depinde insa in mare masura de doza si perioada tratamentului.

Medicamente. Alte medicamente care cauzeaza ingrasarea sunt si medicamentele antipsihotice, medicamentele pentru migrene, tensiune aerteriala sau diabet. Discuta cu medicul pentru a gasi alternative la aceste medicamente, care sa nu aiba efecte secundare severe.

Hipotiroidism. Daca tiroida, o glanda de la baza gatului in forma de fluture, nu produce suficienti hormoni tiroidieni, te vei vinti obosit, slabit si vei castiga si in greutate. Fara suficienti hormoni tiroidieni, metabolismul incetineste, ceea ce favorizeaza aparitia kilogramelor in plus. La primele simptome neplacute, este indicat sa discuti cu medicul si sa gasiti tratamentul care sa te avantajeze.

Menopauza. Menopauza este o etapa importanta in viata oricarei femei. Schimbarile hormonale, incetinirea metabolismului si stlul de viata diferit contribuie la acumularea de kilograme in plus. Pentru a preveni acest lucru, este foarte important ca femeile sa continue sa faca miscare si sa aiba un stil de viata sanatos.

Sindromul ovarelor polichistice. Acest sindrom este o problema a femeilor adulte, aflate la varsta de procreere. Aceasta afectiune duce la dereglari hormonale care afecteaza ciclul menstrual si duc la acnee si par nedorit pe corp. In plus, organismul devine rezistent la insulina, ceea ce favorizeaza aparitia kilogramelor in plus.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page