NATIONAL | Un roman care a invins statul la CEDO depune plangere penala impotriva judecatorilor sai – DOCUMENT
Mihai Moldoveanu, romanul care a stat in inchisoare aproape 16 ani inainte ca CEDO sa decida ca nu a avut parte de un proces corect, a depus plangere penala impotriva Completului de 5 judecatori din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie care s-a ocupat de cazul sau.
Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Ana Maria Dascalu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie sunt acuzate de abuz in serviciu in forma calificata. In plangerea sa, Moldoveanu le acuza pe cele 5 judecatoare ca i-au interzis ilegal sa paraseasca tara, in timpul recursului.
Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani de inchisoare, Curtea de Apel Oradea l-a achitat, considerand ca probele nu sunt suficiente pentru condamnare si, ulterior, un complet al Curtii Supreme de Justitie a decis, la recursul procurorilor, ca sentinta Tribunalului Bihor este valabila.
Aceasta decizie a Curtii Supreme a fost declarata neechitabila de catre CEDO, printr-o decizie luata in iulie 2012. In noiembrie, Mihai Moldoveanu a fost eliberat, fiind acum in plin proces de rejudecare.
Temandu-se ca nu va avea din nou parte de un proces corect si va ajunge dupa gratii pentru o crima pe care sustine ca nu a comis-o, Mihai Moldoveanu mai explica, in plangerea penala impotriva judecatorilor in mainile carora se afla libertatea sa, ca in cadrul dosarului de revizuire, la termenul de judecata din 15.10.2012, presedintele completului de judecata, Livia Doina Stanciu, a tinut sa explice celor prezenti in sala ca magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie – care au dispus condamnarea sa in anul 2000 fara sa-l audieze – nu au procedat gresit pentru ca obligativitatea ascultarii inculpatului nu era prevazuta in Codul Penal de la acea vreme.
Faptul ca Mihai Moldoveanu nu a fost audiat a fost printre motivele pentru care CEDO a decis ca nu a avut parte de un proces corect.
“Cei 5 judecatori au incalcat legea si nepunand in aplicare in totalitate decizia CEDO. Actul Curtii decidea repunerea totala a subsemnatului in situatia anterioara incalcarii drepturilor garantate de catre Conventia Drepturilor Omului, iar prin interdictia de a nu parasi tara decisa ‘preventiv’ mi se incalca drepturile.
Completul de 5 judecatori si-a permis sa dea indicatii Completului de 3 judecatori cum sa imi rejudece cauza, adica sa admita din start recursul Parchetului si sa caseze decizia de la apel si eventual sa ma condamne din nou la 25 de ani de inchisoare”, a declarat, pentru Ziare.com, Mihai Moldoveanu.
Scrisoare deschisa publicata de Mihai Moldoveanu – APASA
“Daca as fi condamnat din nou, ar insemna ca in cazul meu nu a gresit nimeni, ca sunt condamnat definitiv si nu va fi nimeni tras la raspundere”, adauga Moldoveanu, al carui recurs a fost reluat la 6 martie 2013.
Inca un abuz ar fi, din punctul sau de vedere, faptul ca, desi a facut dovada ca are domiciliul in Bucuresti si a cerut ca declaratiile din timpul eliberarii sale conditionate sa fie date in Capitala, pentru a nu mai face drumul pana la Sfantu Gheorghe de doua ori in fiecare luna, cererea lui Moldoveanu a fost respinsa.
Mihai Moldoveanu, romanul care a petrecut 16 ani in inchisoare, nevinovat
“Am semnale tot mai multe ca nu se doreste o judecata corecta in cazul meu. Cred ca se pregateste o noua condamnare si o rejudecare a recursului de forma. Exista o procedura si niste legi care trebuie respectate, pentru a fi evitate erorile judiciare, ca sa nu trimiti un om nevinovat in puscarie”, ne-a mai declarat Mihai Moldoveanu.