DIVERSE | 8 aprilie, ziua internaţională a romilor. But berśa baxtale! – FOTO, VIDEO
In Romania , ziua de 8 aprilie a fost consacratã drept „Sãrbãtoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006, o iniţiativã legislativã a domnului deputat Nicolae Pãun, reprezentantul minoritãţii romilor in Parlamentul României.
Decizia ca 8 aprilie să devină „Ziua Internaţională a Romilor” în întreaga lume, a fost luată în anul 1971, la Londra in cadrul primului Congres Mondial al Romilor.Roata cu spiţe „chakra“ a fost adoptată atunci ca simbol al etniei romani. Tot atunci a fost adoptat, ca Imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”. În versiunea de atunci, cântecul era al cântăreţei şi actriţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav al anilor ’60 „Am întâlnit şi ţigani fericiţi“.
Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.
De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, avand ca scop standardizarea limbii romani, obtinerea de compensatii pentru suferintele din al doilea razboi mondial, imbunatatirea situatiei educationale, revendicarea drepturilor civile ale romilor, pastrarea culturii romani si limbii romani si recunoasterea internationala a minoritatii roma ca minoritate nationala de origine indiana, scriu colegii nostri de la gazetaph.ro.
Cuvantul “Tigan“ , provine din “atinganos” care insemna in greaca veche, spurcat/eretic/murdar/blestemat, o secta satanica, si a fost atribuit de catre un preot din Geogia in jurul anului 1000, grupurilor de oameni ce migrau dinspre Persia/India catre “lumea noua”, catre vest.
Asocierea lor cu expresiile peiorative mai sus mentionate, era datorata in principal cultelor religioase ( budhism, jainism, brahmanism s.a.) si desigur meseriilor si preocuparilor care contravineau crestinismului (vraji, leacuri, folosirea focului etc,). Denumirea de “rom”, insemna “om” in limba romani ea descinde din limba sanscrita, prima limba moderna scrisa a omenirii, din “dom”, care deasemenea insemna “om”. Romii vin de fapt din India, de acolo de unde de fapt vin toti europenii(suntem indoeuropeni), insa mai tarziu cu mult timp. Din timpul Organizarii statale Brahmanice, cand existau “Castele sociale”, un fel de oragnizare statala, in urma navalirii triburilor mongole pe Valea Gangelui, o parte din poporul de atunci, obligati fiind sa se retraga in sud catre Imperiul Persan, unde s-au format ca “natie” de mestesugari la portile imparatilor si ulterior au inceput sa migreze catre Lumea Noua, catre noul Imperiul Bizantin.
Dupa sute de ani de robie, pe teritoriul tarii noastre, sub diferite forme : robi domnesti, robi boieresti si robi manastiresti, dupa eliberarea din 1857, fiind considerati romani si participand la toate evenimentele istorice de eliberare si lupta impreuna cu tot poporul, dupa o perioada comunista cand eram catalogati ”alte nationalitati”, ajungem si noi , ca toata Romania, sa ne bucuram de Revolutia din 89, fiind liberi cu adevarat.In Romania ,ziua de 8 aprilie a fost consacrata drept “Sarbatoarea etniei romilor din Romania” prin legea nr.66/2006, o initiativa legislativa a domnului deputat Nicolae Paun, reprezentatul minoritatii romilor in Parlamentul Romaniei.
Romii, au fost si mai sunt inca organizati/ impartiti pe meserii traditionale, pe bresle, in functie de ocupatia fiecaruia. Initial, toti romii aveau ocupatii traditionale care le asigurau existenta. Insa odata cu inrobirea, inca de la inceputul mileniului al II- lea, (prima atestare documentara pe teritoriul acesta, fiind de la 1385 in timpul Domitorului Dan I), cand multi rromi au fost obligati sa-si lase traditia, portul si limba (in ardeal in timpul Mariei Tereza, celor care vorbeau rromani li se taiau limba).