Local

LOCAL | Iulian Cazacut: “Francezii și nemții sunt reticenți să folosească carne din România”

Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com, firmă al cărei nume a fost vehiculat în scandalul cărnii de cal etichetată drept vită, afirmă că i-au scăzut vânzările la export cu 20%. Cei mai reticenți la carnea românească sunt francezii și nemții.

“În Franța și Germania există o reticență de a folosi materie primă din România, pentru că procesatorii nu au siguranța că produsul final va fi acceptat de consumatori. Sunt țări naționaliste“, afirmă Căzăcuț,

Proprietarul celei mai mari unități de abatorizare de bovine și cabaline și cel mai mare ambalator de carne proaspătă din România, susține că pierderile suferite de companie în urma scandalului cărnii sunt greu de cuantificat, însă recunoaște că 20% din exporturi au fost anulate. La carnea de cal, livrările la extern s-au redus și cu 50%, în contextul în care oricum cererea e mică pe această piață la anumite sortimente, după cum susține Căzăcuț.

În urma scandalul s-au renegociat și contractele, fiind înregitrată o scădere de 5-10% la preț, susține Căzăcuț, care se așteaptă totuși la o revenire a cererii pe piață în câteva luni.

În 2012, carnea de vită a avut o pondere de 50% în totalul vânzărilor firmei din Botoșani, cea de porc de 45%, iar carnea de cal de 5%. Principalele piețe la export au fost Austria, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Germania şi ţările extracomunitare.

Patronul Doly-Com afirmă că pentru redresarea sectorului ar fi necesare câteva măsuri precum înființarea unei burse de carne sub autoritatea Ministerului Agriculturii, intrarea pe piațe noi, inclusiv Rusia și Turcia, precum și inițierea unor campanii de promovare a industriei locale.

Potrivit estimărilor Doly-Com, valoarea producţiei locale de carne de vită (sacrificări în România) se ridică la circa 70 – 80 de milioane de euro. Oficialii Doly-Com susțin că firma are o cotă de 14% pe piaţa de sacrificări de bovine, fiind lider autohton în furnizarea cărnii de vită.

“O bursă a cărnii ar concentra materia primă în interesul comun al producătorilor şi procesatorilor, ar crea o piaţă deschisă, dar şi una a informaţiilor despre preţuri şi provenienţa animalelor şi a cărnii. Sub patronajul unei autorităţi de reglementare, Ministerul Agriculturii spre exemplu, bursa ar fi o sursă credibilă şi ar curăţa industria de suspiciunile interne şi externe”, a spus Iulian Căzăcuţ.

Doly-Com estimează pentru acest an o cifră de afaceri la un nivel similar cu cel din 2012, de circa 34 milioane euro, exporturile urmând să se mențină la 30% din volumul business-ului.

“Autorităţile ne pot sprijini prin extinderea acordurilor sanitar-veterinare şi cu state din afara Uniunii Europene pentru a exporta pe pieţe de interes precum Rusia şi Turcia”, a mai spus Iulian Căzăcuţ.

sursa: agrointel.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page