Diverse

ANALIZA | Dolarul american – câştigător în faţa monedelor din UE

În luna martie, Dolarul american are un plus de încredere din partea investitorilor, apreciindu-se semnificativ față de  monedele din UE.

De la începutul lunii curente şi până la 26 martie, Euro a scăzut cu aproximativ 1,5% comparativ cu Dolarul american, iar evoluţia majorităţii monedelor din UE a exprimat, în general, în acest interval de timp, aceeaşi reacţie a investitorilor; Forintul şi Leul au marcat cele mai mari deprecieri faţă de moneda americană: Forintul a scăzut cu 4,7%, iar Leul cu 2,8%. În intervalul 1-26 martie, comparativ cu Dolarul american, Zlotul polonez a scăzut cu 2,3%, Coroana cehă cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la rândul lor, in diferite proporții mai mici de 2%; Lira Sterlină a încheiat intervalul cu o valoare aproape egală cu cea de la deschiderea acestuia.

Creşterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (în ceea ce priveşte piata muncii, sectorul imobiliar etc). În acelaşi timp însă, aprecierea monedei americane în raport cu Euro a exprimat reacţia pieţei la criza din Cipru şi efectele asupra monedei unice europene. Nu cred că putem încă să estimăm efectele pe termen mediu şi lung ale acestei crize; „actorii” săi au ieşit „șifonaţi” atât din cauza situaţiei în care s-a ajuns în Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populaţia şi firme fără cash etc), cât şi ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la începutul anului şi până la 26 martie, Forintul a scăzut cu cca 7,2% faţă de USD, iar variaţiile din interiorul intervalului au fost chiar mai mari, marcând cea mai mare depreciere a unei monede din UE comparativ cu moneda americană. „Guvernul de la Budapesta anunţă din când în când acţiuni sau măsuri cu elemente de „surpriză” pentru UE, organismele şi pieţele financiare, iar efectele întăresc evoluţia Forintului într-o direcţie sau alta, atât comparativ cu Euro, cât şi cu Dolarul american. Dacă vorbim doar din perspectiva investitorilor, o volatilitate mare aduce în general cu sine bune perspective de profit celor care înţeleg direcţia în care se va mişca piaţa, a precizat Victor Safta.

În 2013, până pe 26 martie, comparativ cu Dolarul american, Lira Sterlină a scăzut cu cca 6,6%, Coroana cehă și Zlotul polonez cu cca 5,2 %, iar Leul a scăzut cu aproximativ 1,8%; Euro s-a depreciat în această perioadă cu cca 2,5% față de Dolarul american.

În contextul actual, este greu de întrevăzut o corecţie majoră a Euro sau a celorlalte monede din UE faţă de USD; ca şi evoluţii economice în următoarele luni, este mult mai probabil ca o serie de indicatori americani să îşi continue parcursul favorabil, în timp ce o serie de ţări din UE şi mai ales zona Euro nu întrevăd încă  relansarea economică, iar modalităţile de rezolvare a unor eventuale crize devin “creative” într-un sens “sensibil” pentru investitori, după cum s-a văzut recent”, a arătat Victor Safta.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page