RETETA | Gogosi de post cu ciocolata
Ingrediente:
- 1 kg. faina
- 50 gr. drojdie
- o cana de zahar tos
- 500 ml. apa calduta
- 5 linguri ulei
- arome (vanilie, coaja de lamaie, portocala)
- un praf de sare (un varf de lingurita)
- ciocolata de post pentru decor
Mod de preparare:
Faina se cerne intr-un lighenas si se face o adancitura in mijloc. Apa calduta se amesteca cu zaharul si sarea pana se topeste tot zaharul, cu aromele, uleiul, apoi cu drojdia faramitata bucatele mici si doua-trei linguri de faina. Amestecul rezultat eu il torn direct in faina cernuta si incep procesul de framantare, pana se obtine un aluat putin mai tare ca la cozonac. Se lasa la dospit, la loc calduros (nu in curent), cam 45 min. (pana isi dubleaza volumul).
Se unge masa cu ulei sau se pudreaza cu putina faina (eu prefer faina), se rup bucati din aluat si se modeleaza gogosile in forma dorita. Se pot umple si cu gem, dupa pofta inimii. Le acoperim cu un servet de bucatarie si le lasam sa mai creasca vreo 15 min. Se prajesc in ulei incins . Intr-o olita se topeste ciocolata de post si apoi se stropesc gogosile!
Gogosile de post se servesc stropite cu ciocolata de post sau pudrate cu zahar.
Sursa: www.culinar.ro