NATIONAL | Nou scandal alimentar in Romania: Carne toxica de curcan, exportata in Germania
Romania este implicata intr-un nou scandal alimentar, dupa ce Germania a retras de pe piata, miercuri, piept de curcan care continea medicamente de tip veterinar, care ar proveni din tara noastra.
Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Alexandru Manastireanu, informatia a venit pe sistemul rapid european de alerta.
“Colegii sunt in ancheta, in 4-7 zile vom afla rezultatele analizelor. Nu avem informatii daca produsele au ajuns pe piata din Romania, colegii s-au dus la unitatea incriminata. Situatia e sub control. Va spunem unde a ajuns carnea din Romania dupa finalizarea anchetei“, a spus Manastireanu.
El a explicat ca este vorba de un lot de carne cu reziduuri de antibiotice, care ar fi fost exportat din Romania. In plus, carnea de curcan a ajuns si in Marea Britanie si Austria.
Digi 24 informeaza ca abatorul din Codlea, judetul Brasov, este cel care a exportat aceasta carne si ca autoritatile veterinare au dispus deja controale amanuntite.
“Tot ce se afla in rafturile magazinelor este bun de consum”, a mai spus Manastireanu, referindu-se si la laptele contaminat cu aflatoxina, care a fost descoperit saptamana trecuta. Acesta a fost oprit la sursa, astfel ca nu a ajuns pe piata.
Potrivit sistemului european de alerta, lotul de carne de curcan continea urme de enrofloxacin, un antibiotic folosit pentru a trata diverse boli, inclusiv cele respiratorii, salmoneloza, stafilococii sau hepatite.
Prelevarea probei in Germania a avut loc pe 7 februarie 2013, iar rezultatele au venit miercuri.
In urma acestor scandaluri, seful ANSVA, Mihai Turcanu, a fost demis. Anuntul a venit chiar din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a reclamat lipsa dialogului eficient a reprezentantilor institutiei.
ziare.com