Important

Băsescu, după vizita la Exxon: “România poate fi independentă, dar şi sursă de gaze pentru alte state”

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că România are perspectiva independenţei energetice totale, putând fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea însăşi, ci şi pentru alte ţări din Euro.

“În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze”, a spus Băsescu, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.

Preşedintele a adăugat că este clar că România are perspective independeţei energetice totale. “Dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea însăşi, dar şi pentru multe alte ţări din Europa”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic.

Băsescu a spus că românii nu trebuie să se aştepte ca exploatarea zăcământului din marea Neagră să înceapă imediat pentru că sunt necesare prospecţiuni.

În 22 februarie, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

 

adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page