O tanara care a fost adusa intr-o patura la spital a fost salvata de la moarte de medicii ieseni, dupa ce mai multi doctori au refuzat sa o opereze, scrie Buna Ziua Iasi.
Rar le-a fost dat acestora sa vada un pacient intr-un asemenea hal. Tanara in varsta de 28 de ani prezenta multiple malformatii, insuficienta renala cronica stadiul V, hepatita de tip B si C activa, insuficienta cardiaca. Mai mult, tanara face dializa de cinci ani de zile. Pe langa toate aceste boli, aceasta suporta dureri groaznice din cauza necrozei ambelor solduri. In timpul interventiei chirurgicale, medicii au fost socati cand au vazut ca masa osoasa este aproape inexistenta si nu aveau o portiune de os sanatos unde sa prinda proteza. Pacienta are si un dezechilibru metabolic mare.
Tanara din judetul Botosani a fost internata in urma cu 3 saptamani la Clinica de ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi, interventia chirurgicala fiind efectuata ieri de prof. dr. Paul Botez, seful clinicii. Din cauza starii grave de sanatate, pregatirea pentru operatie a tinerei a durat 3 saptamani. Daca nu s-ar fi efectuat aceasta operatie in care medicii i-au pus o proteza de sold drept, pacienta nu mai putea trai.
“Aceasta pacienta este un caz dramatic. Pacienta a ajuns prima oara la noi in clinica acum 3 luni cand i-am pus o proteza de sold stang. In urma cu trei saptamani a revenit cu dureri foarte mari la soldul drept. Diagnosticul stabilit in ortopedie a fost necroza aseptica bilaterala a capului femural cu fracturi de os patologic la ambele solduri, cu handicap locomotor total. Osteoporoza care era intr-un stadiu foarte avansat a aparut in contextul insuficientei renale. Nu exista calitate osoasa care sa sustina proteza. Pacienta a fost refuzata de mai multi medici din cauza bolilor de care sufera. In primul rand, are insuficienta renala cronica de gradul V si face dializa permanenta de 5 ani. Fara dializa nu poate supravietui. De asemenea, pacienta are un sindrom plurimalformativ congenital, cifoscolioza, osteodistrofie osoasa, nanism, la care se adauga si problemele cardiace. A fost nevoie de trei saptamani de pregatire a pacientei pentru interventie, si din cauza dezechilibrului metabolic major. Operatia a fost foarte dificila. Protezarea bilaterala s-a facut la un interval de 3 luni, astazi (ieri – n.r.) fiind efectuata a doua interventie, protezarea soldului drept”, a declarat prof. dr. Paul Botez, seful Clinicii de ortopedie.
Profesorul Botez si-a asumat riscuri foarte mari
Pe parcursul operatiei, personalul din sala a purtat masca de protectie, deoarece exista un risc foarte mare de contaminare, pacienta avand hepatita de tip B si de tip C activa. Virusul hepatic C se transmite sanguin si supravietuieste in sangele uscat mai mult decat alte virusuri. Medicul cardiolog care a consultat pacienta nu si-a dat avizul penrtu operatie.
“Mi-am asumat trei riscuri majore: pacienta putea muri pe masa de operatie, nu avea masa osoasa pentru protezare si hepatita B si C activa. Initial, medicul cardiolog nu si-a dat avizul pentru operatie. Aceasta bolnava nu putea trai daca nu se intervenea chirurgical pentru protezare. Un caz dramatic care trebuie si merita operat. Post operator, starea pacientei este stabila. Momentan este internata la Reanimare si va ramane in spital minimum doua saptamani pentru perioada de convalescenta si recuperare. Bineinteles ca o data la trei zile, va fi transportata la Spitalul Parhon pentru dializa. Dupa perioada de recuperare, se va putea sprijini pe propriile picioare”, a spus prof. dr. Paul Botez.
sursa: bzi.ro