SANATATE | Alimente care lupta impotriva oboselii
Foarte multe persoane, de diferite varste, se plang de faptul ca se simti obosite, chiar si dupa o noapte lunga de somn. Stresul si alimentatia sunt doar doi dintre factorii responsabili de starea permanenta de oboseala, asa ca este esential sa incerci sa imbunatatesti acest aspecte.
Scapa de stres
Da, este intr-adevar foarte greu sa pui in practica acest sfat, insa daca tii la sanatatea ta, ar fi bine sa incerci sa te relaxezi si sa te gandesti ca lucrurile, intr-un fel sua altul, se vor rezolva. Evita sa te gandesti prea mult la problemele pe care le ai si gaseste modalitati de relaxare. Stai mai mult alaturi de familia ta, planuieste o excursie intr-o zona linistita si intalneste-te mai des cu prietenii.
Consuma mai des alimente care te energizeaza
Incepe cu un mic dejun sanatos
Daca te simti obosit inca de la primele ore ale diminetii, este foarte posibil ca micul dejun pe care l-ai servit sa nu fi fost tocmai potrivit.Specialistii in alimentatie considera ca cele mai bune alimente pe care le poti consuma la micul dejun sunt: cerealele integrale, fulgii de ovaz, ouale fierte, iaurtul si laptele. De asemenea, ar fi bine sa nu sari, sub nicio forma, peste prima si cea mai importanta masa a zilei. Aceasta este cea mai puternica sursa de energie de care te poti bucura, asa ca retine acest lucru.
Alimente bogate in magneziu
Defictul de magneziu se face adesea responsabil vinovat de lipsa de energie si epuizare fizica. Acesta este motivul pentru care foarte multi medici recomanda suplimente pe baza de magneziu atunci cand pacientii se plang de stari de oboseala.
Surse alimentare de magneziu: spanac, broccoli, cartofi, banane, avocado, cereale (germeni de grau, ovaz etc), seminte, nuci, unt de arahide, fructe uscate, peste, cacao, soia.
Alimente bogate cu acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 sunt recunoscuti pentru multitudinea de beneficii aduse organismului, insa de la primul consum. Acizii grasi lupta impotriva bolilor de inima, dar si impotriva obezitatii. In plus, un consum frecvent de Omega 3, creste considerabil nivelul de energie din organism, asa ca incearca sa il introduci in alimentatia ta.
Pe langa uleiurile naturale si capsulele pe care le poti gasi in farmacii sau magazinele naturiste, acizii grasi pot fi luati din alimente precum: nuci sau carne de peste (somon, ton etc).
Alimente bogate in carbohidrati complecsi
Carbohidratii simpli ridica nivelul energiei, insa numai pentru o perioada scurta de timp (5 minute, dupa care incepe sa scada considerabil).
Printre cele mai buna alimente cu un continut ridicat de carbohidrati complecsi se numara: dovlecii, cartofii si morcovii. Acestea alimente iti cresc nivelul de energie si il mentin asa cel putin cateva ore.
Alimente bogate in proteine
Proteinele sunt si ele bune pentru momentele in care ai nevoie de multa energie, pentru o perioada prelungita de timp. Consuma carne slaba, iaurt, fasole si nuci atunci cand simti ca te lasa puterile.
Alimente bogate in fibre
Fibrele ajuta la absorbtia glucidelor care constribuie la cresterea lenta si echilibrata a nivelului de energie. Consuma, asadar, ovaz, grau, nuci, fasole si mazare.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro