Local

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Botoșani – FOTO&VIDEO

Botoșaniul a fost și în acest an un loc important de comemorare a Unirii Principatelor Române, eveniment istoric deosebit care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, atunci când Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, marcând nașterea unui stat român unitar. Cu ocazia acestei zile, autoritățile locale, instituțiile de învățământ și cetățenii orașului au organizat o serie de evenimente care au subliniat semnificația acestei date în istoria națională.

Ceremonii oficiale și depunere de coroane

Începând cu ora 11:00, la Monumentul Eroilor a avut loc o ceremonie solemnă, la care au participat autoritățile locale, reprezentanți ai Armatei, dar și zeci de cetățeni. După intonarea imnului național, primarul municipiului Botoșani, împreună cu alți oficiali, au depus coroane de flori la monumentul dedicat celor care au luptat pentru unitatea națională. Evenimentul a fost un moment de recunoaștere a sacrificiilor făcute de înaintași pentru realizarea Unirii și pentru construirea unui stat român independent și modern.

Unirea, simbol al unității și identității naționale

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române la Botoșani au avut rolul nu doar de a aduce un omagiu celor care au realizat unirea, dar și de a reînnoi în sufletele locuitorilor sentimentul de mândrie națională și de unitate. Evenimentele au reamintit tuturor importanța solidarității și a cooperării între români, aspecte esențiale care au contribuit la consolidarea statului român și care sunt relevante și în zilele noastre, în contextul provocărilor cu care se confruntă România la nivel internațional.

Astfel, Ziua Unirii a fost marcată la Botoșani ca o zi de sărbătoare națională, dar și ca o zi de reflecție asupra trecutului și asupra viitorului națiunii române. Participanții au avut ocazia să înțeleagă mai bine semnificația acestui moment istoric și să aprecieze legătura strânsă dintre tradiție, cultură și identitatea națională.

Acțiunea a început cu primarul municipiului Botoșani care, însoțit de comandantului garnizoanei Botoșani, a dat salutul detașamentului de onoare, după care a fost intonat Imnul Național al României. A urmat o ceremonie religioasă, după care col. (r) Sergiu Balanovici a prezentat Evocarea Momentului „24 Ianuarie 1859” și contribuții botoșănene la Unirea Principatelor Române.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page