Renumărarea voturilor a început în toată ţara. Preşedintele AEP: „Probabil vom avea întârzieri în judeţele mari”
Procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale a început. Anunţul a fost făcut de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
Toni Greblă speră ca în cursul zilei de astăzi majoritatea judeţelor să termine operaţiunea.
“A început procesul în toate judeţele, astfel cum s-a organizat fiecare. Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme, astfel încât în prezent avem şi judeţe care au terminat operaţiunea de renumărare. Sper ca, până în cursul zilei de astăzi, marea majoritate a judeţelor să termine această operaţiune”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele AEP.
Greblă: Pot fi întârzieri la renumărare în judeţele mari
Toni Greblă a apreciat că pot fi unele întârzieri în judeţele mari, fiind un număr mai mare de voturi, dar şi în unele secţii din străinătate, unde transportul este mai dificil. “Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul. În Europa nu vor fi probleme, în cursul zile de astăzi toate buletinele vor fi la Bucureşti, probabil ceva întârzieri vor exista pentru secţiile de votare situate, de exemplu, în sudul Africii, unde transportul este asigurat mai dificil. Dar eu sunt convins că MAE va lua toate măsurile necesare pentru ca acestea să ajungă cât mai repede posibil în ţară”, a adăugat şeful AEP.
Legat de termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) ca la 1 decembrie să se finalizeze renumărarea voturilor, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la Curtea Constituţională.
“Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio atribuţie în operaţiunea de renumărare a voturilor. Decizia a luat-o Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central o pune în executare prin birourile electorale judeţene. Biroul Electoral Central va comunica, probabil, când estimează că centralizarea va fi comunicată CCR”, a mai spus Greblă.
Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. BEC a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale, stabilind ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail.
Procesul renumerării voturilor nu va fi filmat
În şedinţa de joi de la BEC, reprezentanţii USR au propus ca procesul de renumărare a voturilor să fie filmat în toate BEJ / BES. Propunerea a fost respinsă prin vot, iar renumararea se va face fără să existe filmări, potrivit deciziei BEC. Altfel spus, nu va exista nicio probă video privind procesul de renumerare a celor 9,4 milioane de voturi.
O altă problemă majoră legată de procesul de renumărare a voturilor este faptul că acesta va fi realizat de Birourile Electorale Județene (BEJ) și Birourile Electorale de Sector (BES). Practic, sute de mii de voturi dintr-un județ sau sector vor fi renumărate de un număr redus de persoane: câte un reprezentant al fiecărui partid, angajați ai AEP, personal auxiliar și angajați ai Prefecturilor.
La nivel național, 500 de persoane vor prelua sarcina uriașă de a face ceea ce ar fi trebuit să facă 180.000 de oameni, exact cât au fost la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale. Dacă echipa desemnată nu va reuși să facă față acestui volum impresionant de muncă, angajații Prefecturilor din întreaga țară vor interveni pentru a le oferi sprijinul necesar.
Observatorii independenţi, excluși de BEC
Totodată, Biroul Electoral Central a respins cererea depusă de ONG-ul Funky Citizens prin care se solicita accesul observatorilor independenți la procesul de renumărare a voturilor. În motivarea deciziei, BEC a invocat prevederi legale care limitează participarea la acest proces, excluderea observatorilor fiind justificată prin reglementările în vigoare. Funky Citizens a criticat dur această hotărâre, considerând-o „halucinantă” și avertizând că lipsa accesului observatorilor independenți afectează credibilitatea întregului proces. Reprezentanții organizației au subliniat că era crucial ca procesul să fie desfășurat cu transparență maximă, mai ales în contextul controversei legate de renumărarea voturilor, pentru a menține încrederea publicului. În cadrul procesului de renumărare a voturilor vor fi numărați inclusiv sacii cu buletine de vot al căror sigiliu a fost rupt anterior. Decizia ridică semne de întrebare cu privire la integritatea buletinelor de vot depozitate în astfel de condiții, alimentând îngrijorările legate de corectitudinea și transparența procesului de renumărare.