„Mă dor oasele de la frig”. Cum explică medicii durerea de articulații care apare odată cu schimbarea vremii
Multe persoane susțin că resimt dureri la nivelul articulațiilor în sezonul rece, în special o senzație de disconfort în zona genunchilor ori încheieturilor. Da, temperaturile scăzute din timpul iernii pot cauza ori accentua, acolo unde există deja anumite afecțiuni medicale, dureri musculare. Medicul primar ortoped, Vasile Druță, a explicat pentru Digi24 care este legătura dintre durerea de articulații și schimbarea vremii.
„Mi-a intrat frigul în oase” ori „mă dor oasele de la frig” sunt cele mai auzite expresii în sezonul rece. Frigul poate influența starea de sănătate a organismului și, odată cu schimbarea temperaturii din sezonul rece, pot să apară dureri de articulații.
Putem să resimțim o durere la nivelul corpului atunci când este frig afară?
Vasile Druță, medic primar Ortopedie și Traumatologie a declarat pentru Digi24: „Da, există o legătură între temperaturile scăzute și o durere resimțită în corp, mai exact la nivelul mușchilor/articulațiilor.
Nu putem spune că un os doare, ci, de fapt, doare zona periostală (este un țesut, o membrană conjunctiv-fibroasă, ca o cămașă, care acoperă/învelește osul), care are terminațiuni nervoase și o structură vascularizată. Se vor simți, mai de grabă, asemenea unor dureri musculare, respectiv articulare.
În urma schimbărilor de temperatură și, în general, în sezonul rece, da, pot să se resimtă dureri la nivelul corpului. Când este frig afară, în anumite condiții, pot să se formeze ori să se accentueze alte probleme mai vechi de sănătate.
De ce spunem asta? Pentru că, odată cu schimbarea anotimpurilor, în special primăvara și toamnă spre iarnă, temperatura de afară variază (dimineața este o temperatură rece, la prânz poate fi cald, iar seara din nou rece) și multe persoane nu poartă o vestimentație adecvată.
Când vorbim de structura musculară, noi, oamenii, avem mai multe grupuri de mușchi. Avem mușchii profunzi și mușchii superficiali. Ei bine, dacă anumite zone ale corpului nu sunt învelite corect atunci când afară este frig (spre exemplu zona gâtului), musculatura superficială se contractă, în schimb musculatura profundă (care este lipită de articulații, de coloana vertebrală) rămâne relaxată.
În acest context, apare un dezechilibru muscular, care duce la apariția unor dereglări biomecanice. Mai exact, musculatura profundă, care ține stabile segmentele articulare sau coloana, este stabilă/caldă, în schimb musculatura superficială este contractată. Acest dezechilibru muscular apărut poate duce la inflamații musculare și articulare, care implicit provoacă și durere”.
Există zone ale corpului mai predispuse la durere în sezonul rece?
„Oamenii au puncte trigger/puncte dureroase (trigger points) pe diferite structuri musculare scheletice, pe diferiți mușchi, la mijlocul fibrei musculare, acolo unde este atașat și nervul motor de fibra musculară pentru a o inerva. (punctele trigger mai sunt denumite, în termeni populari, și noduli musculari sau dureroși).
Aceste puncte dureroase, chiar dacă le avem, pot fi inactive, nedureroase o lungă perioadă de timp, însă, în timpul în care apare o contractură musculară, chiar și din cauza frigului, se pot activa. Asta înseamnă și că poate fi resimțită o durere, fie în zona punctului trigger, fie într-o zonă reflexogenă (o zonă care produce reflexe) De exemplu, punctul trigger să fie undeva printre omoplați, iar durerea să se resimtă în zona umărului sau chiar pe mână”, a transmis medicul ortoped.
Petrecem timp în frig, însă, când poate apărea, de fapt, durerea la nivelul articulațiilor?
„Putem vorbi de apariția durerii la nivel muscular atunci când petrecem multe ore, zilnic, în mod repetat, în frig, la temperaturi scăzute. Nu putem spune, în fiecare caz, că dacă petrecem o oră pe zi afară, pe timp de iarnă, gata, este obligatoriu să intervină și durerea la nivelul corpului.
Însă, pot exista cazuri când intervin durerile articulare chiar și după o perioadă scurtă de stat în frig. De regulă, mai rar, iar atunci vorbim despre activarea unori probleme mai vechi de sănătate, netratate. Nu este obligatoriu să vorbim aici despre dureri acute, ci poate fi vorba și de o durere ușoară, o instabilitate resimțită la nivelul corpului, care trece cu medicamentație prescrisă de către medicul specialist, fără să fie nevoie de intervenții chirurgicale.
Este important de știut că, persoanele care deja se cunosc, au fost diagnosticate, cu anumite probleme medicale (și aici putem vorbi despre artroze, articulații mai deformate, discuri mai degradate la nivelul coloanei cervicale), vor resimți în sezonul rece o durere accentuată la nivelul articulațiilor din cauza contracturilor musculare, deoarece crește presiunea articulară.
Dacă o persoană petrece zilnic, perioade lungi de timp, în frig, făcând diferite activități, atunci, pe viitor, pot apărea probleme/dureri musculare, deoarece se pot dezvolta anumite puncte dureroase, mai sensibile. Putem vorbi despre un proces incipient de durere care, odată cu trecerea timpului, și în continuare din cauza statului în frig, să se accentueaze”, a mai precizat medicul ortoped.
Cum tratăm durerile articulare
Medic ortoped Vasile Druță: „Chiar dacă, primul implus atunci când o persoană resimte o durere la nivelul organismului, este acela de a lua un medicament, un antiinflmator sau un analgezic, dacă durerea persistă timp de câteva zile, recomandarea mea este aceea de a merge la medic pentru un diagnostic corect.
Printr-un consult medical de specialitate se poate afla cauza exactă a durerii. Disconfortul resimțit la nivelul articulațiilor în sezonul rece, poate proveni și dintr-o cauză mai veche, o problemă medicală nerezolvată corect la timp. Și atunci, dacă se află cauza și se pune un diagnostic, se poate trata corect afecțiunea.
Tratamentul pentru durerile articulare poate fi împărțit în mai multe etape, iar aici putem vorbi despre un prim tratament medicamentos (pastile, creme, geluri, injecții etc) și ulterior alte tratamente precum cel fizioterapeutic (tot ce înseamnă aparate de fizioterapie precum curenți, lasere) și kinetoterapia (tratamentul prin mișcare, gimnastică, masaj etc).
Chiar dacă durerea este neplăcută, oamenii trebuie să știe că, odată apărută la nivelul corpului, aceasta este, de fapt, un prim semn care ne transmite infromația că, ceva, undeva în corp, nu este în regulă. Și atunci, nu trebuie să ne luptăm cu durerea, la modul de a o combate numai cu medicamente, ci trebuie să aflăm cauza durerii și să o înlăturăm”.