Noua taxă care va mări considerabil facturile la gaz. Cât vom plăti în plus și de când
Noua taxă se va aplica începând din 2027. Este vorba despre o taxă pe carbon, pe combustibilii auto și pe gazele naturale consumate în gospodării, notează economica.net.
În cazul facturilor la gaz, majorarea provocată de această taxă este considerabilă. Astfel, la prețurile din acest moment, factura lunară pentru un consum de apartament va crește cu peste 40 de lei, potrivit unor estimări ale think-tank-ului Energy Policy Group (EPG).
”În România, cea mai mare incidență a ETS2 (mecanismul de comercializare a certificatelor de carbon – n. r.) va fi limitată la minoritatea gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale, care se află în general în afara celor mai mici categorii de venituri. Pentru o gospodărie cu un consum mediu lunar de gaze naturale de 100 de metri cubi, un preț al carbonului de 45 EUR/t are un impact lunar de aproximativ 8,2 EUR/lună”, spun experții de la EPG.
În cazul carburanților lichizi, majorarea este estimată la 50-60 bani pe litru. “Pentru un preț al carbonului de 45 EUR/t, creșterea simulată a prețului este de 0,12 EUR pe litrul de motorină și de 0,10 EUR pe litru de benzină. Îmbunătățirea accesului, a calității și a performanțelor în materie de emisii ale transportului public și accesul la vehicule cu emisii reduse sunt opțiuni viabile pentru punerea în aplicare a FSC”, arată EPG, potrivit sursei citate.
Banii proveniți din noua taxă vor ajunge la Fondul Social pentru Climă (FSC).
Acest fond a fost instituit prin Regulamentul (UE) 2023/955 al Parlamentului European şi al Consiliului din 10 mai 2023 de instituire a Fondului social pentru climă și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1060, și este, ca formă de management, un fond aflat în gestiunea directă a Comisiei Europene (CE). Înființarea fondului face parte din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, care urmărește atingerea obiectivelor Pactului Verde european, printre care se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, precizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.