Important

Încă două zile libere pentru bugetari, în 2025. Punte la început de an şi minivacanţă de Ziua Muncii

2025 va începe cu o vacanţă prelungită pentru angajaţii de la stat. Mai exact o săptămână de vacanţă, conform unei Hotărâri de Guvern a Ministerului Muncii. Astfel, în noul an bugetarii vor merge la lucru abia miercuri, 8 ianuarie.

Ministerul Muncii a emis un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2025.

Zile libere 2025. Punte la început de an şi minivacanţă de Ziua Muncii

Datele de 1, 2, 6 şi 7 ianuarie sunt deja zile libere prevăzute de Codul Muncii, însă un proiect al ministerului Muncii arată faptul că data de vineri, 3 ianuarie, va fi de asemenea stabilită ca zi liberă. Asta înseamnă că bugetarii, adică peste 1 milion de români, vor începe anul 2025 cu o săptămână liberă, urmând să meargă la lucru pe data de 8 ianuarie.

“Instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice. Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător”, precizează ministerul Muncii.

Acelaşi proiect arată că şi ziua de 2 Mai va fi şi ea liberă, aşadar va fi o nouă minivacanţă prelungită de Ziua Muncii, în 2025.

Nu toţi bugetarii vo putea beneficia de aceste zile libere, spre exemplu cei care lucrează în producţie sau magistraţii şi judecătorii care au procese programate în aceste zile.

Minivacanţele din 2025

Începem anul 2025 cu o minivacanţă generoasă. Avem liber miercuri, 1 ianuarie, şi joi, 2 ianuarie, de Anul Nou, dar şi luni, 6 ianuarie, de Boboteaza, şi marţi, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul. Tot în ianuarie 2025, românii mai au liber pe 24, de Ziua Unirii Principatelor Române. Această zi pică într-o zi de vineri şi deci poate fi legată de weekendul 25-26 ianuarie. Apoi avem, practic, minivacanţa de Paşte, din aprilie.

Sunt libere legale zilele de vineri, 18 aprilie, Vinerea Mare, şi duminică, 20 aprilie, şi luni, 21 aprilie, primele două zile de Paşte. Ziua Muncii, 1 mai, pică într-o zi de joi. În iunie avem liber de Ziua Copilului, 1 iunie, dar care pică într-o zi de duminică în 2025 şi o minivacanţă de trei zile de Rusalii, weekendul 7-8 iunie plus ziua de luni, 9 iunie. Adormirea Maicii Domnului aduce o nouă minivacanţă de trei zile pentru că 15 august 2025 pică într-o zi de vineri ce poate fi legată de weekendul 16-17 august 2025. Şi sfârşitul de an 2025 ne aduce două minivacanţe.

Prima este de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, chiar dacă Sfântul Andrei pică duminică, 30 noiembrie, putem lega weekendul respectiv, 29-30 noiembrie, de ziua de luni, 1 decembrie, care, de asemenea, este considerată zi liberă legală, pe 1 decembrie fiind Ziua Naţională a României. A doua minivacanţă din decembrie 2025 este de Crăciun. Avem liber joi, 25 decembrie, şi vineri, 26 decembrie, astfel că putem lega zilele respetive de weekendul 27-28 decembrie.

Zile libere legale în 2025

1 ianuarie, miercuri – Anul Nou

2 ianuarie, joi – Anul Nou

6 ianuarie, luni – Boboteaza

7 ianuarie, marți – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie, vineri – Ziua Unirii Principatelor Române

18 aprilie, vineri – Vinerea Mare

20 aprilie, duminică – Paștele

21 aprilie, luni – Paștele

1 mai, joi – Ziua Muncii

1 iunie, duminică – Ziua Copilului

8 iunie, duminică – Rusalii

9 iunie, luni – Rusalii

15 august, vineri – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, duminică – Sfântul Andrei

1 decembrie, luni – Ziua Națională a României

25 decembrie, joi – Crăciunul

26 decembrie, vineri – Crăciunul

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page