CulturaLocal

Gala Excelenței Culturii Tradiționale Botoșănene, un eveniment dedicat celebrării și promovării valorilor culturale tradiționale ale județului – FOTO

În data de 9 octombrie 2024, Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani a găzduit cu succes Gala Excelenței Culturii Tradiționale Botoșănene, un eveniment dedicat celebrării și promovării valorilor culturale tradiționale ale județului nostru.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și Consiliul Județean Botoșani, având ca parteneri: Societatea Română de Televiziune, Orchestra „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, Primăria Comunei Vorona și Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”. Gala a reunit numeroși artiști și meșteri populari, oferind publicului o seară extraordinară, plină de muzică, dans și tradiții, sponsor fiind „Prăvălia cu flori”.

Gala Excelenței a fost o coproducție cu echipa emisiunii „Tezaur Folcloric”, care va difuza pe TVR1, TVR Folclor și TVR Internațional trei ediții ale binecunoscutului format TV, iar prezentarea a fost asigurată de nimeni alta decât artista, și omul de televiziune Gheorghița Nicolae.

Seara a început cu un cuvânt din partea doamnei președinte Doina Elena Federovici a  Consiliul Județean Botoșani, domnului director Dănuț Huțu de la Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani și a doamnei Iustina Irimia, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi, condusă de domnul dirijor Marcel Dupu, a deschis seara cu o suită de orchestră; momentul artistic a continuat cu Ansamblul „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, coregraf Valentin Rău, urmat de tineri interpreți talentați: Ioana Cuțic, Anastasia Ailoae, Ella Pădureț, Măriuca Aostăchioaei, Patrick Petrescu (vioară), de grupuri vocale coordonate de Mariana Hodan Ichim, incluzând: Grupul vocal „Bob de rouă”, format din Iustina Lipovanu, Gabriela Simonesei, Gabriela Dumitriu, Andreea Târnaucă, Amalia Știrbu, Daria Leancă, și Grupul vocal „Datina”, format din  Denisa Măntăluță, Anda Hârjoi, Andreea Macuc, Antonia Gavril, Cosmina Lupu, Alessia Maxim, Delia Ciubotariu, Iftodi Marina, Grigore Sofia. Momentul a continuat cu prestații remarcabile ale altor tineri interpreți: Denisia Sănduleac, Elisabeta Șeremet, Codruț Știrbu, Teodor Gireadă.

Partea a II – a a evenimentului a adus în scenă una dintre cele mai importante vetre folclorice din județ. Primarul Comunei Vorona, Aurel Ștefan, a coagulat peste 80 de artiști amatori care au umplut scena și sufletele spectatorilor de emoție. Fanfara „Codrii Voronei” condusă de domnul dirijor Ioan Enciu, împreună cu Ansamblul „Floare albastră” din Joldești, instructor – coregraf Anton Axinte și Ansamblul „Codrulețul” coordonat de Sergiu Dascălu și Costinel Leonte, au adus o atmosferă festivă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani.

Partea a III-a a debutat cu recitalul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru, și a inclus interpretări deosebite ale următorilor soliști: Alina Spataru, Celina Gherghelaș, Mariana Hodan Ichim, Ionuț Scripcariu (trompetă), Alex Hrițcu (vioară), Loredana Călin, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Alexandru Todirel Marin (clarinet), Brândușa Covalciuc, Elena Mândrescu, Cornelia Ciobanu, Oleg Sacaliuc (vioară), Dan Doboș și Fetele din Botoșani. Printre momentele artistice ale Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” s-au numărat și suita de jocuri populare a Ansamblului „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” instructor Alin Chiorăscu și suita orchestrei „in memoriam” Constantin Lupu, fost director al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, și un adevărat mentor pentru mulți artiști amatori din județ.

La finalul evenimentului au fost oferite diplome de recunoaștere pentru cei 28 de meșteșugari populari: Aiacoboaie Mihaela și Viorel din Ibănești, Andronache Niculina și Raluca din Vorona, Apalaghiei Maricel și Sonica din Hulub, Dângeni, Ciubotarița Emilia din Joldești, Vorona, Cobâlă Litizia din Avrămeni, Ivanușcă Daniela și Vasile din Iurești, Todireni,

Matei Camelia din Adășeni, Matraș Valentin din Vorona, Mihalache Doina din Vorona, Nistor Celica Iuliana din Rogojești, Sauciuc Aurora din Botoșani, Silion Dumitru și Georgeta din Tocileni, Slabu Cătălina Niculina din Aurel Vlaicu, Avrămeni, Stan Dănuță din Zăicești, Bălușeni, Tun Sofia din Bucecea, Țîmpău Costel-Zaharia Sarafinești, Corni, Țugui Gheorghe din Vorona, Ursulean Maria din Bucecea, Zaharie Cristi din Botoșani, Zoițanu Maria din Mihai Viteazu, Ungureni și celor 4 Tezaure Umane Vii: Cojocariu Aurica din Mihai Viteazu, Ungureni, Țîrliman Ileana din Ibănești, Ciubotarița Constantin din Joldești, Vorona, și Gânga Dumitru din Cristești, în semn de apreciere pentru contribuția lor la păstrarea și promovarea tradițiilor.

Spectatorii au fost întâmpinați la intrarea din holul Casei Sindicatelor de diferite expoziții ale meșterilor populari, precum – expoziții de țesături, de port popular, prelucrarea lemnului, datini și obiceiuri de iarnă, ouă încondeiate, păpuși – personaje realizate din diferite materiale care conturează diverse personaje din viața satului, împletituri din răchită, împletituri din sfoară.

„Suntem bucuroși de ce am reușim să realizăm aseară. Dacă până acum spectacolele ,,Tezaur Folcloric” presupuneau și invitați din țară, de data aceasta instituția noastră a venit cu o idee nouă, apreciată de echipa TVR, aceea a unui eveniment cultural unic, cu și despre botoșăneni, în care am promovat ce are județul nostru mai frumos din punct de vedere al valorilor tradiționale.

Această GALĂ A EXCELENȚEI CULTURII TRADIȚIONALE BOTOȘĂNENE a avut în centru folclorul în toate valențele sale. Au urcat pe scenă generații – de la copii la bătrâni, dansatori, fanfară sătească, meșteri populari, Tezaure Umane Vii, soliști vocali și instrumentiști, amatori și profesioniști deopotrivă, care au creat împreună patru ore de magie și emoție.

Am fost vizibil emoționată de ce a reușit să facă echipa Centrului de Creație, de aceea vreau să le mulțumesc frumos colegilor mei (Maria Moțoc, Daliana Bejan, Mariana Hodan Ichim, Theodora Gheorghiu, Viorica Grigore, Mihaela Buche, Sorin Ivasciuc, Alexandru Iordache, Dorin Tudose, Lenuța Matei, Mihai Airinei) pentru tot sprijinul!

Mulțumesc tuturor artiștilor care au urcat pe scenă, în mod special domnilor dirijori Marcel Dupu și Ion Oloieru pentru efortul depus, dar și domnului primar Aurel Ștefan, care reușeste să mențină vie vatra folclorică a Comunei Vorona.

Expoziția și atelierele demonstrative susținute de meșterii populari din județul Botoșani au completat perfect tabloul unei seri dedicate culturii tradiționale.

Mulțumim presei locale pentru promovarea acestui eveniment cultural deosebit!” a declarat managerul instituției.

Gala Excelenței Culturii Tradiționale Botoșănene a fost o adevărată sărbătoare a culturii noastre, reunind talente locale și celebrarea valorilor autentice ale comunității.

   

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page