Judet

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, marcată la Botoșani

În fiecare an, pe data de 13 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. În 2024, tema propusă de Organizația Națiunilor Unite este „Implicaerea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

În acest context, în perioada 11 – 13 octombrie, la nivelul județului Botoșani se vor desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții de evacuare, lecții deschise și de prim ajutor în unitățile de învățământ din județ, puncte de informare preventivă în locurile cu aglomerări de persoane din județ, dar și Ziua Porților Deschise la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani din Dorohoi, Ștefănești, Săveni, Flămânzi, Darabani, Trușești și Coțușca.

Concret, în ziua de 11 octombrie a.c., vor fi organizate exerciții de evacuare, lecții deschise și de prim ajutor în unitățile de învățământ din Baranca, Rădăuți Prut și Coțușca, localități grav afectate de inundații în anul 2008.

Tot vineri, pompierii vor fi prezenți la Bursa locurilor de Muncă, organizată la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani, de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani. Specialiștii Serviciului Resurse Umane din cadrul ISU Botoșani vor prezenta mai multe informații despre admiterea la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, dar și alte modalități prin care tinerii și nu numai, pot urma o carieră în acest domeniu.

Sâmbătă și dumimică, subunitățile de pompieri își vor deschide portile pentru toți cei care vor să afle care sunt misiunile salvatorii militari. Activitățile se vor desfășura, între orele 10:00 – 14:00, în aer liber, la sediile subunităților ISU din Dorohoi, Săveni, Darabani, Ștefănești, Flămânzi, Trușești și Coțușca. Persoanele interesate vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Pe 12 și 13 octombrie, între orele 10:00 – 14:00, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi vor fi organizate puncte de informare preventivă. Modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență generate de fenomenele meteo perioculoase, dar și măsurile ce trebuie adoptate pentru a fi protejați sunt aspectele abordate pe timpul acestor acțiuni.

Pe timpul acțiunilor de informare preventivă vor fi abordate teme, precum:

– măsurile de prevenire și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, fie că vorbim despre incendii, inundații sau alte tipuri de riscuri;

– prezentarea broșurii „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”;

– promovarea ofertei educaționale și a programului național „Salvator din pasiune”.

Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea va invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pagina de internet, rețelele de socializare și portalul fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență.

 

Informare preventivă

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1. „Mie nu mi se poate întâmpla” – inițiată în anul 2023, are obiectiv conștientizarea adulților asupra pericolelor la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire în caz de inundații, respectiv pentru prevenirea înecului.

Clipuri video: https://www.youtube.com/watch?v=dvpNqN9W1ZA

 

2. „Nu tremur la cutremur” – iniţiată în anul 2015, are ca scop de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Clipuri video: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

https://youtu.be/PEEFFBUcKXs https://youtu.be/Fwz0wA4HWIM

 

Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru siguranța cetățenilor și pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de ISU Botoșani vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:

– rămâneţi calmi!;

– stabiliţi din timp un loc de întâlnire și un sistem de comunicare;

– toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit.

🛑App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

🛑Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

Informații suplimentare

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor este marcată anual pe 13 octombrie, cu scopul de a crește conștientizarea și de a promova acțiuni în vederea reducerii impactului hazardelor naturale.

Decizia fost luată pentru prima dată, în anul 1989, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în urma creșterii frecvenței și impactului dezastrelor naturale la nivel global.

Inițial, această zi era sărbătorită în a doua miercuri a lunii octombrie. Pentru a asigura o implicare mai largă la nivel internațional, în 2009, ONU a decis ca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor să fie marcată pe 13 octombrie.

Un pas important în acest domeniu a fost adoptarea Cadrului de Acțiune de la Hyogo (2005-2015) și ulterior, în 2015, a Cadrului de la Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre (2015-2030). Aceste documente internaționale stabilesc obiective clare pentru reducerea pierderilor umane și materiale cauzate de dezastre.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page