ECONOMIC

O nouă taxă pentru români, de la 1 octombrie. Va fi inclusă în factura de energie electrică

Facturile la energie electrică emise de la 1 noiembrie tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici, vor include o nouă taxă. Această contribuție este destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Ce se întâmplă cu facturile românilor după terminarea verii! Anunțul făcut de Ministrul Energiei care schimbă toate planurile

Vești proaste pentru români la începutul sezonului rece. De la 1 octombrie 2024, facturile la energie electrică vor fi mai mari. Acestea vor conține de la această dată și o nouă taxă. Această contribuție, denumită „contribuție CfD”, este destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, iar valoarea sa este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA, ceea ce va reprezenta un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh, potrivit ziare.com.

Contribuția CfD a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie și este parte dintr-o schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. ANRE a precizat că „implementarea schemei de sprijin va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW,” ceea ce va contribui la presiunea pe prețuri și va conduce la scăderea costurilor pentru energia angro.

Valoarea contribuției a fost stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la 0,000128 lei/kWh plus TVA (0,000152 lei/kWh cu tot cu taxă), aceasta urmând să fie facturată de către furnizori din 1 octombrie, scrie Profit.ro.

Primele facturi cu această contribuție vor fi emise în luna noiembrie 2024.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page