Localsocial

Un donator anonim donează, prin Salvați Copiii România, un incubator de ultimă generație maternității din Botoșani, unde viața lui a fost salvată acum 67 de ani

Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență Mavromati și, prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, pune la dispoziția medicilor un incubator de înaltă performanță, în valoare de 10.000 de euro. În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame. Gestul donatorului, care dorește să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca                    nou-născuții prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală.

Organizația Salvați Copiii România a dotat anterior secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență MavromatiBotoșani aparatură medicală în valoare totală de peste 300.000 euro: trei incubatoare, două mese radiante, două ventilatoare, un bilirubinometru, un ecograf, două aparate de ventilație, șase monitoare, opt blendere de aer, o hotă filtrantă cu flux de aer laminar, șase lămpi de fototerapie, 15 injectomate, un kit complet de resuscitare neopuff, două aparate de ventilație CPAP.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța încrederii și solidarității sociale: „Gestul acestui donator este unul inestimabil, care are potențialul de a ne încuraja să continuăm eforturile de combatere a mortalității infantile și de reducere a decalajelor în ceea ce privește șansa copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale este una dintre cele mai puternice resurse pentru a reforma cu adevărat sistemul medical.”

Totodată, în urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași o mașină de spălat și sterilizat biberoane, în valoare de              56.000 euro, indispensabilă pentru sterilizarea instrumentarului pentru pregătirea alimentației copiilor prematuri sau cu probleme în alimențație.

Aici sunt îngrijiți anual în jur de 5.000 de nou-născuți. La maternitatea din Iași ajung aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe cazuri ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.

În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Astfel, Salvați Copiii România a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași cu două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, ansamblul laser necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul screening-ului pentru depistarea retinopatiei de prematuritate la nou-născuții cu risc. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape         178.000 euro.

Context: Din anul 2010, echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat o rețea de incluziune socială, combatere a sărăciei și reducere a mortalității infantile prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate.

Astfel, 375.000 de mame și gravide din comunități rurale din 20 de județe și din maternitățile din toată țara au primit sprijin pentru accesarea serviciilor medicale și sociale și au fost informate cu privire la îngrijirea                         nou-născuților, în timp ce 52.500 de copii 0-5 ani au beneficiat de servicii socio-medicale integrate. 22.000 de adolescenți și părinți au participat la sesiuni de informare individuale și de grup.

Programul Salvați Copiii „Sănătatea mamei și a copilului” cuprinde o serie de măsuri pentru facilitarea accesului la servicii medicale pentru gravide și copii: implicarea echipelor integrate de specialiști (asistenți medicali și asistenți sociali) pentru identificarea cazurilor vulnerabile din comunitățile rurale și sprijinirea în vederea accesării serviciilor medicale și sociale, asigurarea accesului la nutriție și igienă adecvată, sesiuni de consiliere și informare de grup, caravane medicale organizate periodic în zone defavorizate, sprijinirea medicilor de familie din mediul rural cu echipamente medicale pentru asigurarea consultațiilor la nivel local, program de informare și sprijinire a gravidelor pe modelul finlandez, informarea mamelor din maternități, realizarea de cercetări și analize pentru atragerea atenției asupra problemelor cu care se confruntă mamele, gravidele și copiii din mediul rural.

Organizația Salvati Copiii lucrează îndeaproape cu medici de familie din mediul rural. Până la finalul anului, 100 de cabinete vor fi dotate cu peste 1.300 de echipamente medicale și mobilier medical, inclusiv cu ecografe mobile, pentru asigurarea serviciilor de sănătate direct în comunitate și încurajarea acelor medici cu competențe extinse să rămână în mediul rural.

În regiunea Moldovei, Organizația Salvați Copiii a intervenit în Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui pentru facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru gravide, mame și copii până în 5 ani. De asemenea, până la finalul anului, 31 de cabinete de medicină de familie din mediul rural vor fi dotate cu 472 de echipamente medicale și mobilier medical pentru sprijinirea accesului la controale medicale gratuite pentru 8.000 de gravide și copii până în 5 ani.

Ce urmează – urgențele din sistemul medical

 

Pentru anul 2024, peste 45 de unități medicale au solicitat sprijinul Organizației Salvați Copiii pentru programe de dotare și reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care:                      17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilație, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susținerea alimentației parenterale – aparat de analiză nutrițională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

 

Din păcate, România continuă să se confrunte cu disproporții sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populației, în special femeile gravide și copiii, se află în situații de marginalizare.

 

Este important suportul companiilor prin sponsorizări și al românilor inimoși prin donații, prin sms la 8844, cod „SALVEZ” –  2 euro lunar sau online, pe site-ul https://www.salvaticopiii.ro/, pentru a susține sănătatea mamei și a copilului.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page