Local

Măsuri de siguranță zona unităților de învățământ din județul Botoșani – FOTO

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a prezidat astăzi ședința de lucru a Grupului Interinstituțional – responsabil cu punerea în aplicare, la nivel județean, a planurilor teritoriale comune de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza Județului Botoșani și grupului de lucru cu atribuții în ceea ce privește întocmirea și monitorizarea implementării acelorași planuri.

La întâlnirea, care a avut loc în Sala „Nicolae Iorga” din Palatul Administrativ, au participat, Directorul Cancelariei Prefectului, Cătălina Acatrinei, Inspectorul Șef al IPJ Botoșani, comisar șef  Tudor Costân, șef al Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Botoșani, comisar șef de poliție, Daniela Gheorghiescu, ofițerul specialist în misiuni ordine publică, maior Ovidiu Ciobanu, adjunct șef al Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Botoșani, locotenent colonel Mihai Cercel, inspectorul școlar Ana-Maria Loghin, inspector în cadrul CJ Botoșani, Sebastian Gaidur, coordonator CEPECA Botoșani, inspector principal de poliție, Ana-Maria Bunduc, coordonator CR Suceava – ANTP, inspector de poliție, Vasile Sidor, direcor executiv DSP Botoșani, Teodor Ferariu și șef serviciu al serviciului de intervenție specializată pentru copil și familie din cadrul DGASPC Botoșani, Felicia Mihai.

În cadrul ședinței a fost analizat Raportul privind siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar, realizat pentru perioada ianuarie – iunie a anului școlar 2023-2024, prezentat de doamna comisar șef de poliție, Daniela Gheorghiescu, șef al Biroului de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Botoșani.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă: ”Documentul oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care a fost asigurată siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel județean, în perioada analizată, respectiv să conducă la proiectarea activităților viitoare și fixarea unor priorități de intervenție pentru eficientizarea modului de acțiune pe acest palier.”

În anul școlar 2023 – 2024, la nivelul județului Botoșani, existau în evidenţe 470 unități de învățământ preuniversitar (114 în mediul urban și 356 în mediul rural). Dintre acestea, 461 unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat și 9 în cel privat, 138 având personalitate juridică, iar 332 fără personalitate juridică.

După tipul unităților de învățământ existente în mediul urban, respectiv rural, situaţia acestora s-a prezentat astfel:

  • 173 grădinițe (44 – urban / 129 – rural);
  • 251 școli gimnaziale (31 – urban / 220 rural);
  • 34 licee, colegii (27 – urban / 7 – rural);
  • 12cluburi sportive, cluburi ale copiilor și școli postliceale
  • 405 unități de învățământ (cu sau fără personalitate juridică)au efectuat analiza de risc la securitate fizică (91în urban și 314în rural);
  • 125 au implementat cerințele minimale de securitate, prevăzute în Anexa nr. 1 din H.G. nr. 301/20121[1] (46 în urban și 79 în rural);
  • 237aveau sisteme de securitate (34 în urban și 203 în rural).

 

  • În prima jumătate a anului curent, au fost desfășurate în mod constant acțiuni având drept scop asigurarea climatului de siguranță publică în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar de pe raza județului Botoșani.
  • La nivelul structurilor teritoriale ale M.A.I.:
    • au fost implementate 2 campanii preventive locale, 3 campanii de prevenire organizate la nivel național, 1 proiect național.
    • au fost desfășurate în total 989 de activități preventive, cu participarea a peste 32.000 de elevi
  • În perioada ianuarie – iunie 2024, 121 unități de învățământ preuniversitar, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean au derulat 220 proiecte/ programe privind siguranța elevilor în mediul școlar și 838 acțiuni/activități derulate în cadrul proiectelor, fiind implicați 21.608 beneficiari.

 

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă: ”Îmi doresc să consolidăm acest parteneriat în interesul nostru, al copiilor și al siguranței din mediul școlar, al cadrelor didactice și pentru a elimina riscurile. Inclusiv cel al consumului de droguri, un risc pe care trebuie să-l tratăm cu maximă seriozitate.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page