Publicitate

Patru metode de atingere a conformității legale în legătură cu reciclarea deșeurilor din ambalaje

Poză de Sticker Mule pe Unsplash.com

 

Legislația de mediu din România cuprinde reglementări stricte referitoare la gestionarea deșeurilor din ambalaje. Companiile ce activează aici și care produc sau importă produse care generează astfel de deșeuri sunt obligate să ia anumite măsuri în vederea protejării mediului înconjurător și pentru atingerea conformității legislative în scopul evitării unor sancțiuni și amenzi usturătoare. În cuprinsul legilor sunt prevăzute limitele minime ce trebuie să fie atinse în ceea ce privește reciclarea diferitelor tipuri de deșeuri din ambalaje, în caz contrar, apărând riscul de amenzi semnificative. 

 

Îndeplinirea tuturor regulilor legate de deșeurile din ambalaje poate reprezenta o sarcină complicată în special pentru firmele ce nu au la dispoziție un departament de mediu însemnat. Soluția în această situație încheierea unui contract cu o firmă de tip OTR (OIREP) ce oferă soluții integrate pentru colectarea, transportul, reciclarea și eliminarea deșeurilor din ambalaje. Firmele din România pot alege Eco Synergy pentru servicii de transfer de responsabilitate pentru ambalaje, obținând în acest mod garanția îndeplinirii cu succes a tuturor sarcinilor ce le revin. 

 

Iată cum poate fi atinsă conformitatea legală cu privire la reciclarea deșeurilor din ambalaje!

Poză de Jas Min pe Unsplash.com

 

  1. Metoda cea mai la îndemână este parteneriatul cu o organizație de transfer al responsabilității. Aceste companii sunt specializate în îndeplinirea cu succes a tuturor prevederilor legate de legislația de mediu. Astfel, acestea vor prelua întreaga responsabilitate a atingerii țintelor de reciclare. În acest mod, se obține garanția că toate etapele din cadrul procesului de gestionare a deșeurilor sunt conforme cu reglementările legale datorită expertizei angajaților firmelor OTR și a parteneriatelor acestora cu firmele specializate în reciclarea deșeurilor.
  2. Companiile care produc deșeuri din ambalaje pot evita încălcarea legii prin implementarea unui sistem eficient de management al deșeurilor. Acest demers presupune realizarea unor proceduri cât mai clare legate de colectarea, sortarea, transportul și reciclarea deșeurilor din ambalaje. În acest sens, pot fi utilizate diverse tehnologii avansate care cresc eficiența procesului și permit realizarea unor raportări exacte și actuale ale managementului resturilor din ambalaje.
  3. Atingerea conformității legale presupune și un proces de raportare riguroasă a tuturor acțiunilor în această direcție către instituțiile de mediu din România. Realizarea acestor rapoarte poate fi făcută atât intern, prin intermediul softurilor de management al deșeurilor, cât și prin colaborarea cu firme specializate, ce oferă consultanță de mediu. Această a doua variantă este recomandată, pentru că rapoartele realizate vor fi întotdeauna bine documentate și susținute de dovezi adecvate.
  4. Multe dintre organizațiile din România se confruntă cu problema gestionării deșeurilor din ambalaje, un motiv al acestei deficiențe fiind educația insuficientă a angajaților. Problema poate fi rezolvată prin prezentarea clară și detaliată a procedurilor interne pentru gestionarea deșeurilor, precum și a cerințelor legale în această direcție. Printr-un proces de formare continuă companiile pot crea în interior culturi organizaționale bazate pe responsabilitate și sustenabilitate și printr-o atitudine îndreptată către ecologie a tuturor angajaților.

 

În concluzie, atingerea conformității legislative cu privire la reciclarea deșeurilor din ambalaje reprezintă o modalitate optimă de evitare a unor sancțiuni costisitoare și de protejare a mediului înconjurător și a sistemelor ecologice. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page