Strategii rapide pentru a ieși din criza datoriilor dvs.
Datoria este o problemă serioasă pentru mulți oameni în prezent. Incapacitatea de a gestiona corect finanțele, o criză financiară în multe țări dezvoltate și cheltuielile tot mai mari vă pot determina să luați mai multe împrumuturi online și să intrați în capcana datoriilor. Cum puteți recunoaște că aveți probleme? Trebuie să luați măsuri urgente în momentul în care vedeți că cheltuielile dvs. depășesc în mod repetat veniturile dvs. De asemenea, trebuie să luați măsuri dacă vedeți că reușiți să rambursați doar ratele dobânzilor și nu reduceți creditul net.
Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă îmbunătăți situația financiară și a învăța să gestionați mai bine datoriile.
#1 Înțelegerea crizei datoriilor personale: cum și de ce se întâmplă
Înainte de a aborda criza datoriilor, este important să înțelegeți datoria personală și cum ați ajuns să vă blocați în această rutină. Datoria personală este pur și simplu suma de bani datorată pentru un card de credit, o ipotecă sau un imprumut personal de la o instituție financiară, o întreprindere sau un creditor individual. Aceasta înseamnă orice formă de împrumut în afara scopurilor comerciale sau de afaceri. Iată câteva motive comune pentru care oamenii se trezesc blocați într-o criză a datoriilor personale.
- Excesul de cheltuieli: Să trăiești peste posibilitățile tale este o rețetă foarte comună pentru o situație de datorii personale. Cumpărăturile impulsive, abonamentele inutile și cheltuielile neplanificate pentru a ține pasul cu așteptările societății vă pot duce rapid într-o gaură financiară întunecată.
- Pierderea locului de muncă sau reducerea veniturilor: Evenimentele de viață neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă sau bolile, vă pot afecta semnificativ capacitatea de a vă îndeplini obligațiile financiare.
- Urgențele medicale: Facturile medicale sunt o cauză majoră de îndatorare pentru majoritatea. Chiar și cu asigurare, franșizele și coplățile ridicate vă pot lăsa să vă luptați financiar în căutarea unei sănătăți bune.
- Datorii cu dobândă ridicată: Datoriile de pe cardurile de credit cu rate ridicate ale dobânzii vă pot prinde cu ușurință într-un ciclu de plăți minime care abia acoperă dobânda, darămite principalul. Aceasta este o modalitate sigură de a vă prinde într-un dezastru financiar.
#2 Îmbunătățirea cunoștințelor dvs. financiare
Cunoștințele financiare vă permit să vă planificați viitorul, asigurându-vă că anii de aur sunt confortabili și siguri. Puteți înțelege conceptele de planificare a pensionării, cum ar fi prestațiile de securitate socială, vă puteți calcula nevoile de pensionare și puteți explora opțiunile de investiții pentru a vă crește economiile. Cunoștințele financiare vă permit, de asemenea, să luați decizii în cunoștință de cauză cu privire la asigurarea de viață și planificarea succesorală, asigurându-vă că cei dragi vor avea grijă de dvs. în absența dumneavoastră. Asumându-vă astăzi responsabilitatea pentru viitorul dumneavoastră financiar, vă puteți asigura un viitor mai confortabil și mai lipsit de stres.
#3 Crearea unui buget
Deși acest sfat pare să fie evident, mulți oameni ignoră crearea unui buget pe o bază lunară. Din această cauză, ei ajung adesea în probleme financiare, deoarece pur și simplu nu știu cât câștigă și cât cheltuiesc cu adevărat. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul freelancerilor sau antreprenorilor cu mai mulți clienți și surse de venit. Ca urmare a gestionării haotice a banilor, oamenii cheltuiesc atât cât au în buzunar în acest moment și nu se gândesc la cheltuielile lunare obișnuite pentru chirie, mâncare și utilități.
O modalitate înțeleaptă de a ieși din această situație este să stabiliți un document bugetar clar și transparent în care să înregistrați toate plățile primite și efectuate, precum și cheltuielile lunare obișnuite. Creați o foaie de calcul Google Doc sau Excel pentru a vă ține echilibrul sub control sau instalați una dintre aplicațiile moderne funcționale de control al bugetului. În acest fel, veți avea o mai bună înțelegere a ceea ce câștigați și cheltuiți. Aceste date vă vor ajuta să planificați achizițiile mai înțelept, ocupându-vă doar de venitul disponibil.
#4 Faceți o listă a împrumuturilor restante
O regulă de aur a gestionării datoriilor este să știți cât de mult datorați și când trebuie să rambursați datoria. Este deosebit de important pentru clienții cu mai multe împrumuturi restante, deoarece trebuie să navigheze într-un calendar complex de plăți fără a rata termenele limită. Să închizi ochii și să îți imaginezi că nu ai niciun împrumut este o abordare foarte copilărească; datoria ta va crește ca un bulgăre de zăpadă în timp ce încerci să te convingi că nu ai probleme.
În schimb, ar trebui să fii sincer cu tine însuți, să-ți tratezi situația financiară cu sobrietate și să-ți faci un plan de rambursare realist. Este posibil ca lucrurile să nu decurgă întotdeauna conform planului, dar trebuie să aveți o înțelegere fermă a ceea ce se întâmplă cu conturile dumneavoastră. Această abordare vă va ajuta să evitați blocajele sau amenzile severe deduse din conturile dvs. bancare în ajunul plății chiriei sau a școlii.
#5 Prioritizarea împrumuturilor
După ce ați auditat toate împrumuturile restante și ați întocmit o listă cu termenele și calendarul de plată, este timpul să prioritizați rambursările. Evident, nu veți avea suficienți bani pentru a vă gestiona toate datoriile deodată – vom fi realiști în această privință. Dar puteți programa plățile în ordinea priorităților, începând cu împrumutul cu cea mai mare rată a dobânzii și cele mai mari amenzi pe care le veți suporta în caz de neplată.
O listă de priorități va da structură eforturilor dumneavoastră de reducere a datoriilor. Prin închiderea mai întâi a celor mai împovărătoare împrumuturi, puteți reduce povara generală a ratei dobânzii și puteți ajunge la o situație financiară mult mai sănătoasă în doar câteva luni.
Puteți rambursa împrumuturile mai repede cu o abordare disciplinată
După cum puteți vedea, crizele datoriilor sunt cu adevărat gestionabile, indiferent de cât de înfricoșătoare poate părea situația la început. Ar trebui să adoptați o abordare echilibrată și onestă a problemelor dvs. financiare, în loc să le ignorați și să amânați un audit financiar stresant. Pe lângă întocmirea unei liste de împrumuturi și prioritizarea rambursărilor acestora, ar trebui să lucrați la educația dvs. financiară pentru a evita să cădeți din nou în aceeași capcană. Prin înțelegerea cauzelor care stau la baza datoriilor dvs. financiare, vă puteți îmbunătăți bunăstarea financiară și puteți trăi fără a fi nevoit să vă descurcați.