InfractionalLocal

Descinderi la sediul unei fundații din Botoșani. Administrator cercetat pentru trafic de minori

La data de 16.06.2024 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea a 2 inculpați,  cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie,  unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru  infracțiunea de  împiedicarea exercitării libertății religioase.
De asemenea, față de trei inculpate, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că,  în perioada 2022 – 2024,  unul dintre inculpați, administrator al  unei fundații din municipiul Botoșani, a recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-a adăpostit într-un  centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea  și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri.
Probele administrate au relevat că atât inculpatul în mod direct cât și coinculpații (angajați ai fundației), au aplicat unui număr de cinci persoane vătămate minore rele tratamente constând în agresiuni repetate  fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea  în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.
Totodată inculpatul, folosindu-se de  autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației)  le-a obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În  cazul în care minorii refuzau, erau supuși unor agresiuni  fizice și psihice.
În aceeași perioadă, inculpații (față de care s-a luat măsura reținerii) au transportat persoanele vătămate minore în diferite locații de pe raza județului Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-au obligat să presteze  munci dificile, în folosul inculpatului ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea  unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele , ș.a.).
Au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Botoșani fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de  arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani și jandarmilor din cadrul  Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page