Politic

Doina Federovici îi invită pe candidații la președinția Consiliului Județean Botoșani să semneze un „Pact pentru continuarea proiectelor cu finanțare europeană”

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani,  a adresat marți o invitație pentru toți candidații înscriși în competiția pentru conducerea Consiliului Județean, ca până joi, 6 iunie 2024, să semneze un     „Pact pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”. Cei care vor semna documentul propus de Doina Federovici se vor angaja că „dacă vor câștiga competiția electorală din 9 iunie 2024 pentru președinția Consiliului Județean, vor asigura continuarea tuturor proiectelor cu finanțare europeană aflate deja în implementare în momentul preluării mandatului, conform listei prezentate în cuprinsul prezentului Pact”.

Actualul președinte al Consiliului Județean spune că demersul său nu are o miză politică și că singurul lucru pe care și-l dorește este ca cel care va prelua conducerea Consiliului Județean după încheierea mandatului său să valorifice munca pe care a depus-o împreună cu echipa sa pentru a atrage fonduri europene pentru județul Botoșani. „Eu nu candidez în aceste alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, deci nu sunt în competiție cu niciunul dintre candidați. Singurul lucru care mă interesează este ca cel care va câștiga alegerile și va veni după mine la președinția Consiliului Județean să ducă la bun sfârșit proiectele și să valorifice banii europeni. Sunt fonduri europene nerambursabile care au fost alocate sau urmează să fie alocate. Aici nu trebuie să existe orgolii politice. Acești bani europeni sunt ai botoșănenilor și nu trebuie să ne batem joc de ei. Cred că cei care vor răspunde apelului meu și vor semna pactul vor fi apreciați de alegători”, a declarat Doina Federovici.

În document se precizează că semnarea pactului „nu limitează în niciun fel programele politice și electorale ale semnatarilor și nici nu le impune acestora o anumită viziune de dezvoltare a județului Botoșani. Singurul obiectiv al Pactului este ca banii europeni obținuți pentru Botoșani să fie valorificați în totalitate, în beneficiul botoșănenilor, indiferent de diferențele de viziune sau de orientare politică dintre candidații la președinția Consiliului Județean”.

PACT

pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani

 

Prezentul Pact reprezintă o inițiativă a actualului președinte al Consiliului Județean Botoșani, doamna Doina Federovici, și se adresează tuturor candidaților care se află în competiție pentru această funcție.

Pactul reprezintă un apel onest la consens administrativ, în beneficiul botoșănenilor, pentru continuitatea proiectelor cu finanțare europeană, aflate în prezent în diverse faze de implementare în județul Botoșani.

Semnatarii Pactului admit că fondurile europene obținute pentru județul Botoșani nu trebuie irosite din cauza disputelor politice sau electorale. De aceea, semnatarii Pactului se angajează că dacă vor câștiga competiția electorală din 9 iunie 2024, pentru președinția Consiliului Județean, vor asigura continuarea tuturor proiectelor cu finanțare europeană aflate deja în implementare în momentul preluării mandatului, conform listei prezentate în cuprinsul prezentului Pact.

De asemenea, semnatarii Pactului se angajează că, indiferent cine va câștiga competiția electorală din 9 iunie, vor face cu bună credință toate demersurile necesare, în plan politic și administrativ, pentru a susține proiectele cu finanțare europeană aflate în derulare, astfel încât toți banii europeni, care au fost obținuți sau care vor fi obținuți până la încetarea mandatului actualei echipe administrative, să fie utilizați pentru dezvoltarea județului Botoșani și pentru creșterea nivelului de trai al botoșănenilor. 

Prezentul pact nu limitează în niciun fel programele politice și electorale ale semnatarilor și nici nu le impune acestora o anumită viziune de dezvoltare a județului Botoșani.

Singurul obiectiv al Pactului este ca banii europeni obținuți pentru Botoșani să fie valorificați în totalitate, în beneficiul botoșănenilor, indiferent de diferențele de viziune sau de orientare politică dintre candidații la președinția Consiliului Județean.

 

Lista proiectelor cu finanțare europeană aflate în derulare la nivelul județului Botoșani:

  1. Realizarea Drumului Expres Botoșani – Suceava – 20 km – 200 milioane de euro (Programul de Transport);
  2. Modernizarea Drumului Vămii – 48,8 km (Hănești – Vlăsinești – Săveni – Drăgușeni – Coțușca – Rădăuți-Prut) – 68 milioane euro (Programul Operațional Regional);
  3. Renovarea energetică și modernizarea Maternității de la Spitalul Județean – 9 milioane de euro (PNRR);
  4. Renovarea energetică și modernizarea Blocului alimentar și a Spălătoriei de la Spitalul Județean – 2 milioane de euro (PNRR);
  5. Îmbunătățirea capacității instituționale a Spitalului Județean de prevenire a infecțiilor nosocomiale – 4 milioane euro (PNRR);
  6. Achiziționarea a 36 de microbuze electrice școlare – 7,2 milioane de euro (PNRR);
  7. Reabilitarea noului sediul al Evidenței Populației – 1 milion de euro (PNRR);
  8. Modernizarea, extinderea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și extinderea infrastructurii turistice din cadrul Memorialului Ipotești – Centru Național de Studii „Mihai Eminescu” – 9 milioane de euro (New European Bauhaus);
  9. Realizarea de parcuri și centrale fotovoltaice – 1,75 milioane euro (Fondul pentru Modernizarea României);
  10. Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor – 32 milioane de euro (Programul de Dezvoltare Durabilă);

 

Total proiecte: 334 de milioane de euro

 

 

 

Semnatarii,
candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean

 

Prenume, Nume

Candidat

Formațiunea politică din partea căreia candidează / Independent Semnătură
TRUFIN LUCIAN PSD  
IFTIME VALERIU PNL  
CILIBIU EUSEBIU-LAURENȚIU AUR  
AMARANDEI DOINA SOS  
LĂCĂTUȘU ANDREI CRISTINA ANETA ADU-USR  
ANDRUȘ DĂNUȚ CANDIDAT INDEPENDENT  

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page