Educatie

Etapa națională a Concursului de Educație Juridică „Be legal! Be cool!” va avea loc la Botoșani

În perioada 31.05.2024 – 02.06.2024, la Botoșani, se va desfășura a II-a ediție a Concursului de Educație Juridică „Be legal! Be cool!” – etapa națională, concurs înregistrat în calendarul Ministerului Educației – Anexa nr. 2 din Ordinul ME nr. 3468/2024, poziția nr. 252. Evenimentul de prestigiu este destinat elevilor de gimnaziu și de liceu, testând cunoștințele acestora în domeniul civic, legal și juridic.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 31 mai 2024, începând cu ora 17.00, în Amfiteatrul „Aurel Dorcu” al Colegiului Național „A. T. Laurian din municipiul Botoșani, unitate care va asigura masa și cazarea celor 98 de elevi participanți și a profesorilor însoțitori pe toată durata competiției, iar Festivitatea de premiere va avea loc în data de 1 iunie 2024, începând cu ora 12,30, în aceeași locație.

Elevii clasați pe prima poziție în etapa finală din grupa I și din grupa a II-a  vor fi premiați cu device-uri: tabletă (locul III), telefon mobil (locul II), laptop (locul I).

Elevii  clasați pe primele trei poziții din grupa a III-a în etapa finală vor avea asigurat un loc gratuit în tabăra „Legal Academy” organizată de VeDem Just în perioada august – septembrie 2024, timp de cinci zile.

Județul Botoșani este reprezentat la etapa națională a concursului, la toate cele trei categorii, de elevii situați pe primele locuri la etapa județeană, după cum urmează:

Categoria I:

  • Aruștii Armin Mihail – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Ghiorghiu Andrei și Pinteală Alexandru Cristian – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Grigore Rareș și Marosac Rareș – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani

Categoria a II-a:

  • Ilincaru Rareș – Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Hîrjoi Anda – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Cataranciuc Ilinca – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani și Pîrțac Gabriel – Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani

 

Categoria a III-a

  • Melinte Patricia – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani și Andrieș Andreea – Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani

 

„Un concurs de acest tip era necesar, dat fiind faptul că  la nivel național nu se desfășura niciun concurs de educație juridică după introducerea disciplinei în curriculumul național. La nivelul județului Botoșani, în anul școlar curent, opționalul de Educație juridică este parcurs de un număr de  642 elevi de gimnaziu și de liceu din 8 unități de învățământ, iar la nivel național studiază această disciplină un număr de 6998 de elevi din 34 județe.

Consider că elevii trebuie să cunoască, încă de la clasele mici, lucruri elementare despre drepturi și dreptate, despre libertatea de exprimare, despre importanța respectării legislației în vigoare, precum și sancțiunile prevăzute în cazul încălcării acestora.

Le doresc participanților mult succes și inspirație!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page