Politic
Primarul orașului Fămânzi, Dan Oloeriu, supărat pe mass media, din cauza manipulării adevărului despre inaugurarea viitorului transport cu microbuze electrice
Primarul orașului Fămânzi, Dan Oloeriu, supărat pe mass media județeană și centrală, din cauza manipulării adevărului despre inaugurarea viitorului transport cu microbuze electrice.
Redăm mai jos mesajul transmis de primar:
Pâinea amară a unor ziariști – Compromiterea prin manipularea adevărului
Localitatea Flămânzi a fost, de curând, locul unui eveniment important – inaugurarea viitorului transport cu microbuze electrice, unde au participat cetățenii și personalități marcante din țară. Deși un proiect cu o valoare de 6 mil. de euro, care cuprinde infrastructură rutieră, trotuare, clădiri administrative și autobază, un proiect ce are ca scop reducerea poluării în contextul atât de grav al încălzirii globale, am devenit ținta unor ironii și critici nemeritate prin difuzarea în mass media județeană și centrală a unui articol – reportaj intitulat ,,Autobuze electrice în sate în beznă”.
Articolul se referă la cătunul Balta Roșie, cătun apărut în urmă cu aproximativ 100 de ani, când doi cetățeni din Coșula își construiesc case pe ogoarele de la câmp, la aproximativ 5 km de satul Prisăcani, pe trenurile aparținând comunei Copălău. Cu timpul aici s-a dezvoltat o mică comunitate, apoi s-au construit două gospodării și pe teritoriul administrativ al localității Flămânzi. Deși acest cătun nu a avut niciodată un statut juridic clar, fiind mai apropiat de Flămânzi decât de Copălău, totuși autoritățile flămânzene s-au îngrijit de această comunitate defavorizată. Pe parcursul timpului s-a reabilitat drumul, microbuzul școlar aduce zilnic copiii la școala din Prisăcani, cetățenii au fost implicați în diferite proiecte sociale și s-au făcut numeroase demersuri pentru electrificare. Au fost depuse mai multe proiecte, deși localitatea noastră eram în totalitate administratorul teritoriului respectiv: unul pe fonduri guvernamentale, altul pe un program transfrontalier, ultimul pe AFM în anii 2010, 2012 și 2019, dar toate au fost respinse din pricina analizei cost-beneficiu, valoarea investiției fiind prea mare pentru a se justifica cheltuielile. Precizăm că pe teritoriu administrativ al Flămânziului sunt doar două gospodării cu trei imobile.
Probabil că în această zonă vor ajunge cu greu utilitățile, costurile fiind prea mari ca să se justifice finanțarea unui proiect, iar o soluție ar fi strămutarea acestor cetățeni undeva în localitate. În prezent derulăm un proiect PNNR prin care construim un bloc pentru persoane defavorizate lângă blocul ANL din Flămânzi, aici ar putea primi locuințe cu tot confortul civilizației.
Ne cerem scuze cetățenilor din Flămânzi care se simt jigniți de această abordare răutăcioasă, de acest val de ironii lansat pentru denaturarea faptului real de introducere a transportului electric la Flămânzi. În loc să prezinte realitatea, unii ziariști se compromit manipulând informația pentru a servi interesele politice partizane.
Ziariștii au rolul de a prezenta adevărul și a informa corect publicul, uneori însă se găsesc într-o situație delicată în care sunt tentați să-și compromită integritatea falsificând informațiile în diverse interese, fie pentru audiență nemeritată sau subordonare politică.
În articolul intitulat ,,Autobuze electrice în sate în beznă”, autorii se fac vinovați de următoarele aspecte:
– renunță la obiectivitate și corectitudine în favoarea manipulării publicului pentru a servi agenda politică a unora, devenind partizani politici;
– creează și propagă știri false în mod intenționat pentru a denigra pe unii actori politici și a promova interesele altora cărora le sunt subordonați;
– își compromit integritatea, transformându-se în purtători de mesaje denaturate în loc să ofere informații veridice, fiind complici la un anumit mod de corupție informațională.
Prezentăm aici, spre exemplificare, câteva surse de dezinformare pentru a fi circumspecți când ne informăm: