Sanatate

Afecţiunile pentru care te poţi pensiona pe caz de boală

Mii de români se pensionează anual pe caz de boală, iar cei mai mulţi dintre ei au de înfruntat elemente grele ale birocraţiei înainte de a obţine pensionarea respectivă. În acest momnent, conform legii, există mai multe afecţiuni pentru care o persoană cu probleme de sănătate poate să solicite pensionarea pe caz de boală.

O persoană care îşi încheie activitatea profesională din cauza unei afecţiuni medicale care îi limitează sau îi anulează capacitatea de a munci se poate pensiona pe caz de boală.

Pensia de invaliditate/boală se poate acorda în cazul afecţiunilor care reduc la cel puţin jumătate capacitatea de muncă a unei persoane: SIDA, neoplazii (tumori, boli de sânge), afecţiuni psihice (schizofrenie, tulburări de memorie sau de personalitate), afecţiuni apărută în urma unor accidente de muncă. Aici intră inclusiv persoanele care şi-au pierdut un membru, în urma unui accident de muncă, vederea sau auzul. În ultimul deceniu au apărut cifre care arată că tot mai mulţi români solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice, transmite Observator.

Solicitantul trebuie să fi cotizat la stat cel puţin 15 ani, atât în ceea ce priveşte contribuţia la pensie cât şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Pentru persoanele care nu îndeplinesc criteriul legat de vechimea minimă de 15 ani, cazurile sunt evaluate fiecare în parte pentru a se stabili dacă primeşte sau nu remuneraţia.

Pentru a obţine pensionarea pe caz de boală, trebuie să depuneţi o cerere la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii, însoţită de mai multe documente care să ateste starea de fapt. Pe lângă cererea tip, prin intermediul căreia se solicită pensionarea pe caz de boală, sunt necesare şi acte care să ateste identitatea, respectiv cartea de identitate şi certificatul de naştere, actele care să ateste studiile, actele de state civilă, diferite adeverinţe, etc. Apoi, autorităţile stabilesc o comisie care să verifice dacă documentele respective sunt veridice şi suficiente şi dacă, într-adevăr, se impune ca solicitantul să fie pensionat pe caz de boală. Trebuie spus că există posibilitatea ca, în funcţie de dizabilitatea pentru care se solicită pensionarea pe caz de boală, medicul expert să nu fie de acord cu pensionarea pe caz de boală şi să acorde încă un răgaz pentru recuperarea persoanei, respectiv pentru prelungirea unui eventual concediu medical.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page