24 august – Ziua Prizonierilor de război români, inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu
Ziua Armatei României, alături de Ziua Eroilor și Ziua Veteranilor de Război, reprezintă un prilej de evidențiere a tradițiilor glorioase ale oștirii române și a rolului hotărâtor pe care armata, eroii și veteranii de război l-au avut în formarea istoriei naționale. Cu toate acestea însă, în legislația românească nu există în prezent o zi dedicată în mod special prizonierilor de război, unii dintre românii care, poate, au suferit cel mai mult în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În acest context, deputatul Alexandra Huțu a elaborat și a depus în Parlament o inițiativă legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români, cu scopul ca în această zi Guvernul, autoritățile publice locale, dar și alte instituții publice să poată organiza programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și militare dedicate prizonierilor de război români.
„Inițiativa vine să întregească numărul zilelor în care se vor organiza evenimente sau ceremonii în semn de recunoștință și pentru cinstirea memoriei prizonierilor de război. Sacrificiile făcute de prizonierii de război, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagăre și devotamentul acestora față de România, prin faptul că nu au acceptat să-și trădeze patria, nu trebuie să se piardă în negura timpului.”, a declarat deputatul Alexandra Huțu
Totodată, propunerea legislativă prevede că, la solicitarea administrațiilor locale, Ministerul Apărării Naționale, prin garnizoanele militare, va participa în comune, orașe și municipii, la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 24 august.
„Mulțumesc subfilialei Lunca a Asociației Cultul Eroilor Botoșani pentru că mi-a adus la cunoștință această situație, pe care sunt convinsă că o vom remedia prin votul în Parlament. Mulțumesc, de asemenea, deputatului Ciprian Șerban, liderul Grupului Parlamentar PSD din Camera Deputaților, și colegilor mei, parlamentarii social democrați din Botoșani, pentru sprijin. Atât timp cât vor rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi, iar faptele lor de patriotism și istoria vieții lor vor fi transmise permanent de la o generație la alta, eroii nu vor muri niciodată!”, a completat deputatul botoșănean
În urma documentărilor realizate asupra numărului de persoane constituite ca prizonieri, numai la nivelul comunei Lunca au fost identificați până în prezent peste 50 de prizonieri din Al Doilea Război Mondial, originari din satele comunei. La nivel național se estimează că numărul acestora depășește 100.000 de persoane, având în vedere că într-un document oficial din 1945 este menționat că între 24 august și 12 septembrie 1944 sovieticii au dezarmat și au luat în prizonierat 97.732 de militari români. Alte cercetări ulterioare au concluzionat că este vorba de peste 130.000 de prizonieri.
Comunicat de presă PSD Botoșani