Calendar

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva și cum au fost descoperite moaștele sale

Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Începând din anul 1641, moaștele sunt la Iași, fiind așezate pentru prima dată în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, urmând ca în 1887 să fie mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași

Datorită minunilor săvârșite de Sfânta Parascheva, sute de mii de pelerini din întreaga țară vin la Iași, an de an, să se închine la racla cu moaștele sale. Unii nădăjduiesc ca Sfânta să le aducă liniște sufletească sau însănătoșire trupească, în timp ce alți vin să-i aducă mulțumire.

Începând din anul 1641, moaștele cuvioasei sunt la Iași, fiind așezate pentru prima data în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, urmând ca în anul 1887 să fie mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași

Viața ocrotitoarei Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva

Datorită minunilor săvârșite de Sfânta Parascheva, an de an, sute de mii de pelerini din întreaga țară vin la Iași să se închine la racla cu moaștele sale

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia. Când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit într-o biserică cuvântul Domnului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). După auzirea acestor cuvinte, și-a donat hainele săracilor. După ceva vreme, Sfânta s-a retras în pustiu, urmând sfaturile unor viețuitori aleși. A trăit 5 ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici, a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a vizitat Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. Una dintre puținele relatări cu privire la viața sa ne dezvăluie faptul că, pe atunci când avea 25 de ani, un înger i-a apărut în vis și i-a spus să se întoarcă în ținuturile natale:

„Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

După aceasta, Parascheva a plecat din Constantinopol și s-a îndreptat către Epivat, fără a spune cuiva cine este și încotro se îndreaptă. Ajunsă în ținuturile natale, împăcată cu sine și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia. Când avea doar 10 ani,  Parascheva a auzit într-o biserică cuvântul Domnului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34)

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva la Iași

În anul 1639, a fost sfințită Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitoria lui Vasile Lupu. Domnitorul a făcut toate demersurile pe lângă Patriarhia de la Constantinopol ca moaștele Sfintei Parascheva să ajungă la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost îngropată ca o străină. Tradiția spune că, la un moment dat, un marinar a murit la bordul unui vas, trupul său fiind aruncat în mare. Valurile mării l-au adus la țărm, iar un sihastru a rugat mai mulți creștini să-l îngroape după rânduială creștină. Săpând o groapă pentru marinarul necunoscut, grupul de creștini a descoperit trupul Sfintei Parascheva, neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate acestea, l-au pus lângă cel al marinarului.

În noaptea următoarea, Sfânta i-a apărut în vis unuia dintre creștini, sub forma unei împărătese care ședea pe un scaun luminat, fiind înconjurată de îngeri. Unul dintre îngeri l-a mustrat pe acesta, spunându-i că ar fi trebuit să scoată trupul Cuvioasei Parascheva și să-l așeze la loc de cinste. Dându-și seama că este vorba de un semn divin, au luat trupul și l-au așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. La scurt timp, moaștele au început să săvârșească minuni. Astfel, în anul 1238, la 14 octombrie, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind așezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului.

În anul 1393, Bulgaria a căzut sub ocupația turcilor, lăcașurile de cult fiind transformate în moschei. În acest an, sfintele moaște sunt mutate la Vidin, unde rămân timp de 5 ani. După lupta de la Nicopole din anul 1396, în 1398, moaștele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad, Serbia, unde nu vor rămâne un timp îndelungat, deoarece, în 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucerește Belgradul, iar moaștele sunt duse la Constantinopol, fiind așezate în palatul sultanului. Acesta au fost răscumpărate de la turci de Patriarhia Ecumenică. După, au fost așezate în Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Deoarece și această biserică a fost transformată moschee, moaștele au fost purtate prin mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfântul Dumitru de la Xiloporta (1597) și Sfântul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

În anul 1639, a fost sfințită Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitoria lui Vasile Lupu. Domnitorul a făcut toate demersurile pe lângă Patriarhia de la Constantinopol ca moaștele Sfintei Parascheva să ajungă la Iași. Pentru aceasta, Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Astfel, patriarhul Partenie I și membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele sfintei. La data de 14 octombrie 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”.

În 1887, racla a fost mutată în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button

You cannot copy content of this page