Local

Modificări semnificative ale legislației privind executarea pedepselor privative de libertate

În ședința Guvernului României din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobat un proiect de Hotărâre propus de Administrația Naționale a Penitenciarelor și susținut de Ministerul Justiției. Una dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ vizează oferirea unei pârghii pentru administrația locului de deținere în privința controlului și prevenirii introducerii ilicite de substanțe interzise în penitenciar prin exercitarea dreptului la corespondență. Astfel, persoanele private de libertate vor citi corespondența în prezența personalului desemnat, în condiții de confidențialitate.

Se reglementează, de asemenea, posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum și introducerea de substante interzise psihoactive. La momentul actual, în așezămintele de deținere se poate testa doar consumul de alcool prin etilotest, iar refuzul de a se supune recoltării probelor biologice devine abatere disciplinară foarte gravă. Ca urmare a noilor măsuri adoptate, persoanele private nu mai pot beneficia de  un regim de detenție mai permisiv dacă există suspiciunea că ar fi consumat alcool sau droguri .

Alte modificări vizate de proiectul de Hotărâre de Guvern:

– În vederea asigurării siguranței persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital și de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică și psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– Crește numărul persoanelor custodiate care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancțiuni disciplinare.

– Se instituie un nou mecanism prin care deținuții pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanță. În present, dreptul la cumpărături se acordă prin punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarelor. Limita rămâne 3 / 4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– Digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deținuți, în prezent aceștia putând depune doar cereri scrise.

– Optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor nou-intrate în sistemul Penitenciar, prin introducerea unor prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.

– Acordarea beneficiului comunicărilor on-line și a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deținuți, precum și majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenție și copilul/copiii minor/minori ai acesteia, prin amenajarea unor spații speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– Reglementarea posibilității ca deținuții să poată primi sumele de bani în lei și prin virament bancar efectuat în contul unității penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparținând deținuților, deschis la Trezoreria Statului.

– Sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv și cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenței religioase și de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declarația pe proprie răspundere a deținutului

Sunt avute în vedere și măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele școlare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au mențiuni cu privire la absolvirea cursurilor de școlarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiții, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, este răspunsul Administrației Naționale a Penitenciarelor la recomandările Avocatului Poporului, ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, precum și la soluțiile cu privire la asigurarea asistenței medicale a persoanelor private de libertate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page