EducatieLocal

Au fost publicate rezultatele finale, după contestații, la Evaluarea Națională

Marți, 4 iulie, au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională, după reevaluarea în urma contestațiilor, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației. Pe data de 28 iunie au fost afișate primele rezultate, iar elevii nemulțumiți de notă au avut dreptul să depună contestație.

Evaluarea Națională 2023 nu a fost un succes prea mare, procentul mediilor de peste 5 fiind cel mai mic din ultimii trei ani. Elevii nemulțumiți de nota obținută au putut depune contestație, în speranța că vor obține note mai bune pentru a putea intra la liceul dorit. Marți, 4 iulie, vor fi afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională, în urma reevaluării, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

În acest an, la Evaluarea Națională s-au înscris este 160.000 de elevi, iar examenele s-au desfășurat în peste 3.500 de unități de învățământ. Admiterea la liceu în 2023 se va face în funcție de media obținută la examen, nemaifiind luate în considerare mediile din clasele V – VIII.

Câți elevi au promovat Evaluarea Națională 2023

Elevii claselor a VIII-a se pare că nu s-au pregătit atât de bine în acest an pentru susținerea Evaluării Naționale. Deși au fost multe note mari, inclusiv de 10, a fost înregistrat și cel mai mare număr de candidați respinși din ultimii trei ani. Procentul elevilor care au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională în acest an a fost de 23.8%.

Un elev din patru nu a fost declarat admis la Evaluarea Națională. Numărul celor care nu au obținut note peste 5 a crescut semnificat față de 2022, când procentul de nepromovabilitate a fost de 17,73%.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre situația elevilor din clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în acest an. Oficialul a prezentat partea bună a lucrurilor, susținând că procentul de promovabilitate a fost peste 76%.

„Ceea ce putem constata este faptul că s-a dublat numărul candidaților cu media 10. Anul acesta sunt 429, față de 221, în 2022, și 132, în 2021. În același timp, din păcate, a crescut procentul candidaților care au medii sub 5, anume de la 17,7%, anul trecut, la 23,8%. Nu înseamnă că acești copii nu vor fi repartizați în învățământul liceal sau nu pot opta pentru școli profesionale, învățământul fiind obligatoriu până la clasa a XII-a sau până la finalul școlii profesionale”, a declarat Ligia Deca după ce au fost afișate primele rezultate la Evaluarea Națională.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page