SANATATE | Beneficiile consumului de busuioc
Busuiocul este o planta aromatica cu un miros puternic, foarte folosita in bucatarie pentru prepararea sosurilor, supelor sau salatelor. Pe langa gustul bun, busuiocul are si numeroase beneficii pentru sanatate.
Busuiocul este originar din India, insa numele sau provine din grecescul “basileus”, care inseamna “rege”. In India, busuiocul era un simbol al ospitalitatii, iar in Italia simbol al iubirii.
Bogat in vitamine si minerale
Busuiocul este apreciat si pentru continutul ridicat de nutrienti si minerale. Astfel, busuiocul este bogat in calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, vitaminele A, C, K si fibre.
Aceasta planta este si o sursa importanta de uleiuri voltatile cu puternice proprietati antibacteriene.
Bogat in flavonoide
Busuiocul este extrem de bogat in flavonoide, un tip de antioxidanti care previn distrugerea celulara. Orientin si vicenin sunt doua flavonoide solubile in apa care protejeaza celulele si cromozomii de radiatii si efectele nocive ale oxigenarii.
Substantele active din busuioc ajuta si la blocarea procesului de imbatranire a tesuturilor. Busuiocul are si proprietati antiinfalamtorii, fiind recomandat in special persoanelor care sufera de artrita. Uleiurile volatile din busuioc ajuta la stoparea productiei de enzime care cauzeaza umflarea articulatiilor.
Lupta imptriva bacteriilor
Uleiurile esentiale din busuioc au si proprietati antibacteriene. Acestea sunt eficiente in inhibarea dezvoltarii bacteriilor care devin reziste la antibioticele obisnuite. Astfel, busuiocul este eficient in tratarea infectiilor cu stafilococi, enterococi sau pseudomona.
Este folosit si pentru tratarea infectiilor gatului, racelilor, gripelor, tusei, astmului si a altor afectiuni respiratorii.
Ceaiul de busuioc este eficient in tratarea infectiilor urinare, colicilor, anorexiei, ulcerului gastric si diareei.
Benefic pentru sistemul cardiac
Busuiocul are efecte pozitive si asupra sanatatii inimii si a sistemului cardio – vascular. Imbunatateste circulatia sangelui, relaxeaza vasele de sange si previne formarea de cheaguri de sange in artere.
Protejeaza impotriva cancerului
Busuiocul contine o substanta care are puternice proprietati antioxidante care previn imbatranirea prematura, afectiunile legate de varsta si cancerul. Este si o sursa importanta de beta caroten care protejeaza celulele epiteale de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Potrivit pentru tratamentele faciale
Uleiul esential de busuioc poate fi folosit si ca agent hidratant pentru piele si par. Confera luminozitate, hidratare si un aspect stralucitor. Este eficient si in tratarea acneei si a psoriazisului.
Util in tratarea problemelor digestive
Ceaiul de busuioc este util si in tratarea a numeroase afectiuni digestive. Se foloseste pentru constipatie, crampe stomacale, indigestie si flatulenta. Elimina imediat gazele din stomac si intestine.
Uleiul esential de busuioc poate fi folosit si ca agent anti voma in cazurile de rau de miscare.
Folosit in aromaterapie
Folosit in aromaterapie, busuiocul are un efect calmant. Este astfel util in tratarea stresului, migrenelor si depresiei. Folosit in mod regulat confera claritate si putere mentala si mareste concentrarea.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro