Laurieni în vizită didactică în Spania – FOTO
În perioada 15 – 19 mai, un grup de 8 elevi ai Colegiului Național ,, A.T. Laurian ’’, însoțiți de directorul adjunct al colegiului, profesoara Dr. Mihaela – Liliana Prăjinariu, și de profesoara Maria – Magdalena Dediu, a participat la o mobilitate desfășurată în orașul Salou din Spania, la Institutul Marta Mata. Pasionați de matematică, informatică și limba engleză, elevii au între 17 și 18 ani și au fost selectați pe baza unor criterii lingvistice, dar a contat și participarea lor la diferite workshop –uri, la vizite de documentare în cadrul altor proiecte, la diverse acțiuni de voluntariat și alte tipuri de activități care demonstrează interesul lor real față de dezvoltarea personală, dar și în folosul școlii și al comunității. Scopul proiectului a fost îmbunătățirea competențelor de comunicare într-o limbă străină, a competențelor sociale și civice ale elevilor, a competențelor de sensibilizare și expresie culturală, a competențelor digitale și antreprenoriale, dar și a competenței de a învăța să învețe. De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea spiritului de inițiativă și de echipă, îmbunătățirea capacității elevilor de a se adapta la situații noi, stimularea încrederii în forțele proprii, determinarea în rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, cu asumare, maturitate și responsabilitate.
Acest proiect le-a oferit participanților posibilitatea să își dezvolte noi abilități lingvistice și culturale, dar și șansa de a cunoaște o altă cultură și civilizație, de a întâlni oameni noi, de a crea prietenii și de a vizita locuri necunoscute.
In cadrul mobilității, elevii au obținut informații despre sistemul educațional spaniol, au exersat o zi tipică a unui elev spaniol, au realizat work-shop-uri, au desfășurat activități sportive, au efectuat vizite culturale în Reus, la Centrul Cultural Gaudi și Casa Navas, au vizitat situl arheologic din Tarragona, au recitat poezii în limba română, engleză și spaniolă, au participat la prezentări și dezbateri pe tema inter-culturalității, a statutului de cetățean european, a voluntariatului, în noi contexte de învățare. In cadrul acestei mobilități, elevii au avut prilejul să viziteze și orașul Barcelona, cu principalele obiective culturale și turistice – Catedrala Sagrada Familia, Parcul Güell, Palatul Güell etc.
Pe tot parcursul mobilității, elevii români au avut un real schimb de experiență cu elevii din Spania, pe temele enumerate mai sus. Aceștia au interacționat foarte bine, s-au împrietenit și speră într-o lungă și frumoasă prietenie, bazată pe interese și pasiuni comune.
Mobilitatea de grup este parte componentă a Erasmus+Program, Accreditation Project, Mobilities, Key action 1, School education No. : 2022-1-RO01-KA121-SCH-000061732, iar, cu siguranță, participarea la acest proiect a dus la o creștere semnificativă a nivelului lingvistic, cultural și social al elevilor, aceștia având parte de o nouă deschidere către cunoaștere, auto-cunoaștere și auto-depășire.