Local
A fost inaugurat Drumul Mănăstirilor. Slujbă de sfințire oficiată de ÎPS Teofan – FOTO&VIDEO
Momente pline de emoţie, dar şi de bucurie la Mănăstirea Sihastria Voronei. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba de sfințire a 𝘿𝙧𝙪𝙢𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙈𝙖𝙣𝙖𝙨𝙩𝙞𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧. 𝘾𝙚 𝙗𝙪𝙘𝙪𝙧𝙞𝙚 𝙨𝙞 𝙘𝙚 𝙗𝙞𝙣𝙚𝙘𝙪𝙫𝙖𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚!
Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți. La ceremonial au luat parte ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, alături de colegi din deliberativul județean, primarii comunelor Vorona, Cristești și Coșula, parlamentarii Dan Șlincu, Alexandra Huțu și Lucian Trufin, numeroși localnici și un ansamblu de tineri îmbrăcați în portul popular.
„Infrastructura rutieră este cheia dezvoltării județului! La începutul mandatului, când am afirmat că ne vom ocupa în mod deosebit dezvoltarea infrastructurii rutiere, mulți au zâmbit superior și s-au arătat neîncrezători. Acum, când am intrat în cea de a doua parte a mandatului, începem să culegem roadele muncii noastre. Printre acestea este și acest frumos Drum al Mănăstirilor care pune în valoarea un tărâm cu o mare încărcătură ecumenică așa cum este arealul comunelor Vorona, Cristești și Coșula. Prin inaugurarea de astăzi a Drumului Mănăstirilor, continuăm, de fapt, campania noastră de conștientizare a valorilor ecumenice și culturale date de acest ținut binecuvântat de Dumnezeu: 𝘽𝙤𝙩𝙤𝙨𝙖𝙣𝙞 – 𝙏𝙖𝙧𝙖𝙢𝙪𝙡 𝙨𝙛𝙞𝙣𝙩𝙞𝙡𝙤𝙧” , a transmis Doina Federovici
„Venit-a modernizarea acestui drum și cred că înainte de toate, de automobilele care trec pe aici, de sătenii din Oneaga, de măicuțele de la mănăstire sau călugării de aici, se bucură creația lui Dumnezeu, căci este prin aceasta ocrotită. Și lucrul acesta este foarte mare. Pentru că concepția noastră creștină, tot ceea ce este creația lui Dumnezeu este în legătură cu noi, oamenii. Și aducem slavă lui Dumnezeu că, după încercări și inițiative de multă vreme, s-a împlinit aceasta prin oameni de bine, care au înțeles că trecerea prin această pădure nu este un drum oarecare. Este „Drumul Mănăstirilor”. Aici vin oameni pentru a-și vărsa greutatea ce zace pe sufletul lor la sfintele mănăstiri”, a spus ÎPS Teofan.
„ Mulțumesc tuturor celor care au susținut demersul nostru și în special celor care-l vor continua și-l vor dezvolta, astfel încât „Botoșani – Tărâmul Sfinților” să rivalizeze de la egal la egal cu Ținutul Bucovinei. Avem mănăstiri încărcate de istorie, lăcașe de cult cu o mare încărcătură duhovnicească pe care vă invit să le vizitați, să participați la sfintele liturghii și sunt convinsă că aici vă veți regăsi liniștea sufletească și vă veți reîncărca bateriile pentru a face față zbuciumului cotidian. Acest tărâm este binecuvântat și nu este o întâmplare că de aici au plecat sau au viețuit doi dintre cei trei sfinți dați de județul nostru în calendarul ortodox. Nu este o întâmplare că de aici a pornit în monahism preasfântul părinte Teoctist, întâistătătorul Bisericii noastre Ortodoxe.
Nu este o întâmplare că aici viețuiesc duhovnici cu mult har, care propovăduiesc cu multă căldură și bucurie învățătura creștină. Pe acest tărâm găsiți biserici și mănăstiri frumoase, încărcate de istorie. Modernizarea Drumului Mănăstirilor, pe care îl inaugurăm astăzi, a fost o provocare pentru Consiliul Județean Botoșani, pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, pentru constructor și pentru toți cei care au fost implicați într-o mai mare sau mai mică măsură în acest proiect, care foarte mulți ani a fost blocat. Împreună am reușit să găsim soluții și să realizăm unul dintre cele mai frumoase drumuri din regiune. Lucrările de modernizare a celor 12,7 kilometri s-au ridicat la o valoare de 37,2 milioane lei (adică 7,5 milioane de euro), din care 30,6 milioane de lei o reprezintă finanțarea atrasă prin PNDL II, iar 6,6 milioane de lei este aportul Consiliului Județean din bugetul propriu. Astăzi se cuvine să mulțumesc tuturor celor implicați în modernizarea Drumului Mănăstirilor, specialiștilor Direcției Județene de Drumuri și Poduri, ai Consiliului Județean, constructorului, dirigintelui de șantier și nu în ultimul rând părintelui Ghedeon, care a supravegheat îndeaproape acest proiect. În final reiterez că noi, atât conducerea executivă, cât și aparatul tehnic de la Consiliul Județean și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, formăm o echipă unită, bine sudată care are ca principal obiectiv alinierea județului la cele mai dezvoltate ale țării” a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani