Organizația USR Botoșani susține demiterea ministrului Marius Budăi pentru lipsa unei reforme a pensiilor – VIDEO
Când un botoșănean este numit într-o funcție înaltă la București e firesc să te bucuri. În speranța că va ajunge informația și la Botoșani, că va ajunge mai repede, sau pentru că începe să fie văzut și Botoșaniul pe harta de la București. Domnul Marius Budăi a primit de două ori mandatul de ministru al muncii. Haideți să vedem prin ce va rămâne în istorie.
Prin refuzul de desființare a pensiilor speciale, prin creșterea acestora de 160 de ori mai mare decât a pensiilor normale, prin lecții de aritmetică oferite luni în șir la televizor și, mai nou, prin scandaluri sexuale. Cam atât de repede s-a spulberat bucuria de avea un ministru botoșănean.
Scandalul pensiilor speciale este în România de mai bine de 10 ani. PSD și PNL ne-au tot promis, pe rând, o reformă a sistemului de pensii pe baza contributivității, iar în locul promisiunilor au crescut pensiile speciale atât ca număr cât și ca valoare. Doar în 2022 numărul acestora a crescut cu 10.000 de pensii speciale, în condițiile în care acestea erau peste 150.000.
”Indiferent cum se numesc, ele au în comun faptul că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei. România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB – o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă.”, declarație făcută de Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, BNR.
Din această cauză fondurile europene au fost condiționate de reformarea sistemului de pensii. O lege realizată de ministrul Budăi este așteptată a rezolva această reformă, pentru că, așa cum spune Marcel Boloș, coleg de Guvern cu botoșăneanul Budăi, ”desființarea pensiilor speciale reprezintă unul dintre jaloanele care pot duce la suspendarea fondurilor PNRR pentru România, alături de măsurile privind decarbonizarea.”
Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut. Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023, dar proiectul realizat de Ministerul Muncii nu doar că este prost redactat, cum spun chiar colegii de partid din PSD, ci nu rezolvă nicio problemă semnalată anterior: nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desființează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor și aleșilor locali. Nu indică ce reduceri de cheltuieli bugetare va permite. Prin urmare, proiectul a primit o amânare de două săptămâni în comisia de Buget a Senatului.
Jalonul pensiilor speciale este unul de tip red- flag , adică poate suspenda cea de a treia cerere de plată din PNRR, care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Înseamnă investiții anunțate, poate chiar începute, dar abandonate. Înseamnă prejudicii imense aduse statului român, inclusiv județului Botoșani.
Și dacă vorbim de Botoșani, să spunem că 82 de proiecte depuse de autoritățile locale din județ – CJ, două municipii, cinci orașe și 50 de comune, în valoare de 168 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 35 de milioane de euro riscă să rămână fără finanțare. Sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană. Toate acestea vor fi doar vise frumoase. Botoșănenii vor rămâne doar cu munca inutilă pentru realizarea și depunerea proiectelor.
Trebuie să spunem că USR a depus în Parlament încă din 2018 mai multe proiecte de lege ce propuneau desființarea diferitelor categorii de pensii speciale, toate fiind respinse sau puse în așteptare luni și ani întregi.
Ce face domnul ministru Marius Budăi, în tot acest timp? A avut grijă să aplice cea mai veche metodă pesedistă de cumpărare a alegătorilor, aplicând o majorare a pensiilor începând cu acest an, după doi ani de promisiuni și demonstrații la televizor. Oferind 100, 200 sau 300 de lei mai mult la pensiile normale, și cu mult mai mult pensiilor speciale, PSD consideră că și-a asigurat ”seniorii” alegători.
USR și Forța Dreptei au depus moțiune simplă împotriva lui Budăi
Președintele USR, Cătălin Drulă:
„Marius Budăi a avut un singur rol: să salveze pensiile speciale. Să salveze pensia specială de 18.000 de lei a lui Nicolae Ciucă și a altora ca el. Chiar cu riscul de a pierde banii din PNRR pentru autostrăzi, școli și spitale.
Trebuia să vină cu o lege care elimină pensiile speciale, așa cum USR a negociat în PNRR. În schimb, legea trimisă în Parlament nu doar că nu le elimină, dar creează noi pensii speciale. Au crezut că pot păcăli Comisia Europeană cu asta, iar acum riscăm să rămânem fără bani europeni.
Tot Marius Budăi este ministrul care a lovit în cei mai săraci dintre români. Este autorul celei mai mari aberații fiscale: să muncești două ore, dar să plătești taxe cât pentru opt ore. Suprataxarea contractelor part-time a lăsat prea mulți români fără contracte de muncă.
El trebuia să plece încă de anul trecut. Nu a făcut-o.
Nu vrem să așteptăm până eșuează PNRR pentru a-l demite pe Marius Budăi. Banii pentru modernizarea României sunt mai importanți decât o mână de speciali din PSD și PNL”.