Ziua Siguranței pe Internet – Peste 200 de activități ale polițiștilor în unitățile de învățamânt din județul Botoșani
În data de 7 februarie 2023 este marcată Ziua Siguranței pe Internet. Această zi reprezintă o oportunitate de a atrage atenția asupra utilizării într-un mod mai sigur și mai responsabil a tehnlogiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, precum și conțtientizarea acestora cu privire la pericolele navigării nesupravegheate pe internet.
Siguranța în mediul online reprezintă o prioritate a Poliției Române, în anul 2022 polițiștii de prevenire desfășurând peste 200 de activități în unități de învățamânt din județul Botoșani, ale căror beneficiari au fost aproximativ 4.500 copii și 200 cadre didactive.
Eroii Internetului, proiectul Cyberex, Scoala Siguranței Tedi sunt doar câteva din campaniile derulate de polițiști în scopul creșterii gradului de siguranța online.
Campania Poliției Române – SIGURANȚA ONLINE – vă provoacă să vă testați priceperea în a vă feri de fraudele online și își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin informarea corectă, prin sfaturi utile și descrierea unor metode frecvente de operare.
Cei care doresc să afle mai multe despre cum pot face naviga în siguranță în mediul online pot afla mai multe pe pagina dedicată creșterii gradului de siguranță în mediul virtual www.sigurantaonline.ro.
În mod frecvent, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul on line cu prilejul achiziționării unor bunuri sau aplicării la diverse anunțuri. De cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitate, nefiind respectate reguli minime de prevenire și siguranță.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității vă recomandă :
- Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dvs., asigurați-vă că această conexiune este securizată!
- Nu trimiteti copii ale actelor dvs de identitate sau stare civilă pentru a aplica pentru diverse locuri de muncă pe adrese de mail care nu sunt verificate ca aparținând unor firme de recrutare!
- Nu faceți niciodată click pe un link/o anexă dintr-un email sau SMS nesolicitat! Verificați adresa de pe care a fost trimis emailul!
- Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete!
- Aveți grijă la accesarea unei pagini web care conține greșeli gramaticale!
- Nu plătiți în avans bunuri comandate prin internet de la persoane necunoscute!
- Fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe intenet! Refuzați tranzacția dacă se cere codul PIN!
- Tipăriți sau salvați comanda dvs., precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării!
Alte caracteristici al acestui tip de înșelăciuni:
– infractorii evită chatul special al platformei marketplace;
– link-urile transmise de aceștia conțin deseori greșeli gramaticale sau limbaj informal, butoane cu denumiri attractive (spre exemplu: „Primește fonduri”, ,,Plătit. Aștept confirmarea vânzătorului ”), sau mesaje ce sugerează urgența ( cum ar fi: ,,Obține acum!”, ,,Link de primire fonduri valabil 5 minute. Completează datele cardului de urgență”, fără a se limita la acestea);
– infractorii pot cere detalii despre soldul existent pe card.
Foarte important de reținut:
- Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card (ce conține 16 cifre), ci doar a numărului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere și 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plată.
- Verificați foarte bine adresa link-ului furnizată de presupusul cumpărator sau numerele de telefon de pe care vă sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie să corespundă exact cu cea a site-ului de încredere, să nu aibă nici un caracter difențiat de aceasta.
- Raportați orice tentativă de înșelăciune de acest tip!